Βερναρδάκης: Τελειώνουν τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

«Τον Αύγουστο του 2018, σε περίπου δηλαδή εννιά μήνες, η χώρα θα έχει εξέλθει από το φαύλο κύκλο των μνημονίων και της πολιτικής επιτροπείας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

Το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Καλλιθέα με θέμα «Πολιτική Ενημέρωση». «Τον Αύγουστο του 2018, σε περίπου δηλαδή εννιά μήνες,

η χώρα θα έχει εξέλθει από το φαύλο κύκλο των μνημονίων και της πολιτικής επιτροπείας. Η εξέλιξη αυτή δεν δηλώνεται επειδή «έτσι πρέπει», επειδή δηλαδή έτσι επιβάλλει το «πολιτικώς ορθόν» να λέγεται. Οριοθετεί τον πολιτικό μας σχεδιασμό, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και κερδίσαμε τις εκλογές για δεύτερη φορά» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Τους 5 άξονες που κινήθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζοντας τη πολύ σκληρή διαπραγμάτευση αναφορικά με τις εφαρμοστικές απολήξεις της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «να βρούμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές, τα ισοδύναμα, τα παράλληλα πεδία, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις μιας πράγματι ετεροβαρούς συμφωνίας. Και το καταφέραμε πανηγυρικά».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Βερναρδάκης είπε «η εφαρμογή της Συμφωνίας άρχισε σιγά-σιγά να εμβολιάζεται με στοιχεία διαφορετικά, απρόβλεπτα για τους δανειστές. Το κατάλαβαν πρώτοι οι «σκληροί του ΔΝΤ», όταν στις περίφημες συνομιλίες τους ενόψει της α’ ακόμη αξιολόγησης ομολόγησαν ουσιαστικά ότι δεν αρκεί να επιβληθεί ένα πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται και ο κατάλληλος «εφαρμοστής». Αυτός που το πιστεύει και δεν αναζητά συνεχώς τρόπους και μεθόδους «παράλληλων» πολιτικών».

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας πως «τα καταφέραμε πανηγυρικά, είτε με πολιτικές εξορθολογισμού των κρατικών μηχανισμών είτε με πολιτικές πάταξης της διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, είτε και με πολιτικές, όπου μπορούσαμε, αναδιανεμητικές».

«Οι υπεραποδόσεις του πλεονάσματος που εξασφαλίστηκαν και πέρυσι και φέτος υπήρξαν αποτελέσματα και των τριών αυτών παραγόντων. Η απασχόληση άρχισε λίγο-λίγο να αυξάνει, το ασφαλιστικό σύστημα άρχισε να αποδίδει, η καταλήστευση του ΦΠΑ σταμάτησε. Βασικό τμήμα του σχεδιασμού να επιστρέφει η υπεραπόδοση στην κοινωνία, όπως έγινε πέρυσι με τη λεγόμενη 13η σύνταξη και φέτος με το κοινωνικό μέρισμα. Έμπρακτες πολιτικές αναδιανομής, βεβαίως όχι αρκετές, αλλά πάντως σημαντικές» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση αποτέλεσε και η αλλαγή του υποδείγματος άσκησης της πολιτικής στην οικονομία και το κράτος. Στόχος ήταν η επανασύσταση των δομών δημόσιας υγείας, η απόκρουση των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της παιδείας, είπε ο κ. Βερναρδάκης. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ξήλωσε το βαθύ σύστημα εκμετάλλευσης της εργασίας μέσω της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας και εξασφάλισε ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας την τοποθέτηση του για το σχεδιασμό της κυβέρνησης είπε «αλλάξαμε σιγά-σιγά το τοπίο της απορρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούσε το δόγμα «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» και ανοίξαμε το δρόμο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, καθώς και του δικαιώματος της μετενέργειας».

Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της παλιάς διαπλοκής και τους μηχανισμούς αναπαραγωγής του, είπε ο κ. Βερναρδάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι ίσως και το κυριότερο «κλειδί» της περιόδου. Ερμηνεύει τη λυσσαλέα αντίδραση του παλιού πολιτικού συστήματος του δικομματισμού (που ήλθε εις σάρκαν μίαν), αλλά και του μηντιακού παραρτήματος που ψευτοσυντηρείται. Κάθε μέρα που περνάει είναι πλήγμα για όσους κρύβουν τα πόθεν έσχες τους και τα θαλασσοδάνειά τους, τις φοροδιαφυγές και τα διάφορα ΚΕΕΛΠΝΟ τους».

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες και εφαρμόσιμες πολιτικές της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα «προτείνοντας στη δημόσια συζήτηση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και για τη θεσμική ανασυγκρότηση προτείνοντας στη δημόσια συζήτηση μία πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς νέες δημοσιονομικές προβλέψεις, ως την αφετηρία του καθαρού διαδρόμου, «όλα τα δεδομένα δείχνουν αυτήν τη στιγμή ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά καθαρής ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης της ανεργίας, θεματικής βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών, άρα και θεαματικής βελτίωσης της χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους. Αυτό που με κάθε τρόπο πιστοποιείται πια από όλες τις πλευρές είναι η σαφής βούληση για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο 2018, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να εμφανιστούν έως τότε, και που αφορούν στις ενδιάμεσες εξόδους στις αγορές, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019, τις τελικές ρυθμίσεις για το χρέος» είπε.

«Είμαστε κοντά σε μια μεγάλη ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική επιτυχία. Όχι ένα success story, μια επικοινωνιακή φούσκα δηλαδή, αλλά μια μετρημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε έχοντας ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, με σαφές το στίγμα των δυνάμεων της εργασίας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Καταλήγοντας ο Χριστόφορος Βερναρδάκης υπογράμμισε πως όπως προκύπτει και από το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση σε βάρος μισθών και συντάξεων ενώ επίσης οι οφειλές προς τους εργαζόμενους είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι των τραπεζών, του δημοσίου και τρίτων σε περιπτώσεις πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας.

«Η επόμενη μέρα ανοίγει τρία μεγάλα πεδία συζήτησης, αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούμε «δίκαιη ανάπτυξη», της θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας και τέλος της ανασύνθεσης του κομματικού συστήματος» τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα