Τζανακόπουλος: Μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Δείπνο γνωριμίας είχαν νωρίτερα, απόψε, Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι. Ένα δείπνο που διοργάνωσαν από κοινού το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, και τίμησαν με την παρουσία τους ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στις ομιλίες τους, τόσο ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ/ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, όσο και γενικός διευθυντής ειδήσεων στο πρακτορείο Αναντολού Μετίν Μουτάνογλου, υπογράμμισαν πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να συμβάλλουν

εποικοδομητικά στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας: «Καλωσορίζω τους φίλους Τούρκους δημοσιογράφους. Όπως καλωσορίσαμε νωρίτερα τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου και εύχομαι η επίσκεψη αυτή να ολοκληρωθεί και να στεφθεί με επιτυχία».

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε εξάλλου ιστορική την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, και συνέχισε σημειώνοντας ότι είναι «πολύ μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε μια περίοδο που η αναβάθμιση αυτή είναι πιο αναγκαία από ποτέ, (και) οι δυο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας γενικότερα αποσταθεροποιημένης περιοχής», Άλλωστε, «η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης καλής γειτονιάς μπορούν να παίξουν κορυφαίο ρόλο στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εκτός από τις θερμές ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ επεσήμανε στο χαιρετισμό του: «Σε πολλά μέρη της Ευρώπης ο λόγος της δημοσιογραφίας και της πολιτικής δηλητηριάζει τους λαούς. Εμείς με την Ελλάδα είμαστε γειτονικές και φιλικές χώρες αλλά δυστυχώς κάποιες φορές ο λόγος που χρησιμοποιείται, η ρητορική που χρησιμοποιείται, έχει αρνητικές επιδράσεις στην νεολαία. Πρέπει να δώσουμε στους νέους το μήνυμα ότι το Αιγαίο είναι και θάλασσα ειρήνης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα είδαμε ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας και ο (Έλληνας) πρωθυπουργός έχουν τη δυνατότητα και μπορούν να μιλούν ανοιχτά και ξεκάθαρα για τα πάντα».

«Έχουμε ανάγκη σήμερα να δώσουμε στους λαούς μας μηνύματα ειρήνης», κατέληξε ο κ. Τσελίκ

Καλωσορίζοντας τους συναδέλφους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλος υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους δημοσιογράφους σε ό,τι αφορά κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε πολύ καλά όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονία μας, γνωρίζουμε πολύ καλά όσα ενώνουν αλλά και όσα χωρίζουν τις δυο χώρες. Γνωρίζουμε καλά ακόμη τη δύναμη που έχει ο Τύπος, η τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, το Twitter και το Facebook», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΠΕ/ΜΠΕ, προσθέτοντας πως πολλές φορές φτάνει ένα tweet να κάνει ένα μεγάλο καλό ή ένα μεγάλο κακό.

«Μπορούμε να συμβάλουμε στην ψύχραιμη συνετή καταγραφή των γεγονότων. Χωρίς υπερβολές, κιτρινισμούς, με σεβασμό στα δημοκρατικά ιδεώδη», τόνισε ο Μιχάλης Ψύλος. «Εμείς οι δημοσιογράφοι μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος πριν εξαπολύσουμε τα ‘πυρά’ μας» πρόσθεσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΑΠΕ/ΜΠΕ υπογράμμισε πως μπορούμε να βοηθήσουμε «να υπάρξει το καλύτερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους λαούς μας και -γιατί όχι;- να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο μιας μόνιμης δημοσιογραφικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες».

Ακολούθως πήρε το λόγο ο Μετίν Μουτάνογλου, γενικός διευθυντής ειδήσεων στο πρακτορείο Αναντολού, υπογραμμίζοντας πως πριν από 8 μήνες δέχθηκε το τηλεφώνημα του Μιχάλη Ψύλου στο γραφείο του στην Άγκυρα: «Με εξέπληξε και με χαροποίησε, άκουσα μια ευχάριστη φωνή, γεμάτη ζήλο, που με ρώτησε ‘γιατί δεν προσπαθούμε εμείς να παίξουμε ένα ρόλο στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;’» είπε ο κ. Μουτάνογλου για να συμπληρώσει πως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων έχει ήδη 65 συνεργασίες ωστόσο αυτή η συνεργασία με το ΑΠΕ/ΜΠΕ είναι κάτι διαφορετικό, όπως είπε.

«Έχουμε τη δυνατότητα να διαδραματίσουμε ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις των δυο χωρών» είπε ο Μουτάνογλου και συμπλήρωσε πως η συμφωνία των δυο πρακτορείων από ένα πρωτόκολλο έχει περάσει σε φιλικό επίπεδο. «Σήμερα ο Πρόεδρος της (Τουρκικής) Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πολύ σημαντική, έχουμε κοινή ιστορία και κοινά προβλήματα μεταξύ μας. Είναι στο χέρι μας να δούμε ξεκάθαρα αυτά τα προβλήματα μας και να τα λύσουμε. Οι δημοσιογράφοι των δυο χωρών μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Μουτάνογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα