Τζανακόπουλος: Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο μέτρο και μπορεί να ακυρωθεί

Για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μίλησε -μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι διαρθρωτικό και μπορεί να ακυρωθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παρουσίαση ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου του πρωθυπουργού για την μεταμνημονιακή Ελλάδα στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ,

με συνομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι η ανταπόκριση του διεθνούς Τύπου στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ θετική. Ωστόσο, όπως είπε, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό γίνεται με διαφορετικούς όρους.

Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την καθημερινότητα των πολιτών και τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν βλέπει διάθεση γι' αυτό από την πλευρά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «στρατηγική αμηχανία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε ότι τα μέτρα θα αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται την επόμενη τετραετία, πάνω και πέρα από τον στόχο του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πεδίο ελευθερίας να αποφασίσει τον τρόπο, τους όρους και τις κοινωνικές κατηγορίες εκείνες τις οποίες θα στηρίξει.

Μιλώντας για την πληρωμή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, είπε ότι είναι νομική και ηθική υποχρέωση, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, η οποία «ανατρέπει μία άδικη απόφαση» που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Διορθώνουμε τις αδικίες, όπως κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια, που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις», σημείωσε.

Για το 2019 είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμη μέτρων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, σύμφωνα με τις προβλέψεις και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχουν εγκρίνει οι θεσμοί, που προβλέπει υπέρβαση που θα αγγίζει τα 800 εκατ., ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι ακόμα παραπάνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 35% με την αλλαγή του ασφαλίστρου από το 20% στο 13% και με ένα καθορισμένο ποσό 64,5 ευρώ για εφάπαξ και επικούρηση, το οποίο θα πληρώνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Είπε επίσης ότι το 88% αυτών που εργάζονται με «μπλοκάκι» έχει ελαφρυνθεί και γίνεται παρέμβαση για εκείνες τις εισοδηματικές κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, τονίζοντας ότι και αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα, όπως και - εντός των επόμενων εβδομάδων - το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2019-2020 και «τότε οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν», όπως τόνισε. Υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο του 2019 οι εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα θα είναι μικρότερες.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιδότηση ενοικίου μέχρι 200 ευρώ, για 300.000 οικογένειες των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, «έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν, ως κυρίαρχη κυβέρνηση που αποφασίζει για το ποιες κοινωνικές κατηγορίες θέλει να στηρίξει και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».

Υπογράμμισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. που δημιουργείται δεν απαιτεί ισοδύναμα.

Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο μέτρο και μπορεί να ακυρωθεί

Για τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι το μέτρο δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και δεν επιφέρει διαρθρωτικά αποτελέσματα. Είπε ότι το μέτρο, το οποίο είχε συμφωνηθεί με απαίτηση του ΔΝΤ, δεν αφορούσε τους νέους συνταξιούχους, σημειώνοντας ότι αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στους συνταξιούχους άνω των 70 ετών και όπως συμπλήρωσε ότι όλα τα υπόλοιπα «αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και μόνο».

Έντονη σύγκρουση προκάλεσε και το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το σύστημα που προτείνει η ΝΔ δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι καταστροφικό. «Μας λέει η ΝΔ ότι οι άνθρωποι που σήμερα πληρώνονται επικουρική σύνταξη, την επαύριον, με την δυνατότητα που θα δοθεί στον καθένα να επιλέξει ελεύθερα, είτε μεταξύ της επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο ταμείο, είτε στο ιδιωτικό ταμείο, θα μείνουν χωρίς σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση θα έθετε σε κίνδυνο δύο εκατομμύρια συντάξεις. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά έχουμε πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για το μέτρο περικοπής των συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «το μέτρο δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι διαρθρωτικό και μπορεί να ακυρωθεί».

Τόνισε τέλος ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς βλέπουν θετικά την πιθανότητα να μην περικοπούν και πρόσθεσε ότι σε 20 μέρες θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και εκεί «θα πάρετε όλες τις απαντήσεις».

Πηγή ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα