Τσίπρας: Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

Σε διάγγελμα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σειρά επαφών που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων όπου τους ενημέρωσει για τις επαφές που είχε στο Νταβός της Ελβετίας με την ηγεσία της πΓΔΜ

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγο, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο ονοματολογικό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Είμαστε έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία

«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».

Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

«Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε δε, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.

Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Επίσης, όπως είπε, δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».

Είναι υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «είναι, το λιγότερο, υποκριτικό , κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο - για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».

Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Η στάση του κ. Μητσοτάκη δείχνει αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση

Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.

«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».

Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: « Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή.

Κ. Μητσοτάκης: Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα.

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια από τη Βουλή.

«Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Ελληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ανησυχία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, «επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια» και υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο «κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση».

Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», συνέχισε.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και οι έως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ' ελάχιστον τους Ελληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Αλλωστε, κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εντέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και πριν από λίγες ημέρες.

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους», κατέληξε.

Φ. Γεννηματά: Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δεν είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε ο κ. Κουτσούμπας.

Ξεπέρασε τη μία ώρα η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν η δεύτερη που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το Σάββατο, καθώς είχε προηγηθεί το πρωινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με διάρκεια περίπου 45 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ αναλυτική συζήτηση», ενώ σημείωναν με νόημα «εμείς είχαμε ήχο πάντως». Σχόλιο που σχετίζεται με το γεγονός ότι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη μεταδόθηκαν πλάνα δίχως ήχο, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Έναν χαλαρό διάλογο μπροστά στις κάμερες είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά συζήτησαν για τα παιδιά τους, με τον Πρωθυπουργό να λέει πως τα δικά του παιδιά παρότι είναι πολύ μικρά, παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Δ. Κουτσούμπας: «Δεν πιστεύω ότι θα λυθεί το Σκοπιανό»

Τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, με τον πρώτο να δηλώνει λίγο μετά την συνάντησή τους ότι δεν θεωρεί ότι ''θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων''.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα: ''Η ενημέρωση... κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι πάντα καλοδεχούμενη''. ''Σημασία έχει να είναι ποιοτική'' απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ: ''Δεν σας κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαδικασία. Είναι καλό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις, δεν χρειάζονται όμως πανηγυρισμοί και ανάδειξη δευτερεύοντων ζητημάτων, ειδικά στα Βαλκάνια. Γιαυτό προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και ζητήματα που αφορούν το Σύνταγμα της χώρας''.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό. Κρατάμε μικρό καλάθι, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το όσα θα γίνουν στα Βαλκάνια, εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή και συνεπής σε όσα διέπουν τον ελληνικό λαό. Η ονομασία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, κυρίαρχο είναι ο αλυτρωτισμός, η χάραξη των συνόρων. Αναφέραμε ότι άσχετα από τις διαπραγματεύσεις, το κύριο ζήτημα είναι να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε αλυτρωτικές διαθέσεις και δημιουργού προβλήματα στη χώρα μας και σε άλλους λαούς. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το ζήτημα θα λυθεί απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης του Σκοπιανού» ενώ σε σχέση με την στάση του κ. Καμμένου υπογράμμισε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, την οποία δεν ξέρει νομίζω ούτε ο Πρωθυπουργός».

Σ. Θεοδωράκης: «Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία»

«Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς τη θέση μας για το Μακεδονικό. Τώρα εδώ που φτάσαμε πρέπει η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, τι κερδίζουμε από μια σύνθετη ονομασία».

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι: «Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι ο «Πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Έπρεπε να τα έχουμε κάνει αυτά από τον Σεπτέμβρη».

Σε σχέση με την ονομασία υποστήριξε: «Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που να είναι μία λέξη, μια αμετάφραστη λέξη. Να πάμε σε μια λέξη που δεν θα είναι Αγγλική, μια λέξη στη Σλαβική διάλεκτο. Το ένα είναι ονομασία, το άλλο είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν ότι οι αλυτρωτικές προθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση, ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Β. Λεβέντης: «Να γίνει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση»

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα "Macedonia Skopje". Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το "Nova Makedonija" είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Keywords
τσιπρας, λύση, αμοιβαια, ευθυνη, λύση, αλέξης τσίπρας, νέα, ελλαδα, σκοπια, θεσσαλονικη, οηε, σωφροσύνη, νεα δημοκρατια, βουλη, ρητά, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, συνταγμα, καμμενος, fyrom, παραιτηση λεβεντη, νατο, macedonia, skopje, πήχη, nova, εκπτωσεις, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ρητά, χωρες, το θεμα, αλβανια, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, οηε, πλαισιο, ρωτησε, σθενος, το βημα, ωρα, αγωνια, αδυναμια, αιμα, απλα, απωλεια, βαλκανια, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γνησιο, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δρομος, δειγμα, ευλογια, εγρηγορση, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξυπηρετηση, εποχη, επρεπε, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεοδωρακης, ηχο, καμερες, κυβερνηση, κινηση, λεβεντης, ρεαλισμος, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, μικρο, μορφη, νατο, νοημα, νταβος, παντα, ονομα, ορος, παιδια, παμε, πολιτεια, προβληματα, πρωινο, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, στιγμα, ταυτοτητα, τμημα, φωφη, φωφη γεννηματα, φταιει, φορα, χαθηκε, δωσεις, εμφαση, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, μπροστα, πήχη, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα