Τσίπρας: Καταφέραμε να μετατρέψουμε το «brain drain» σε «brain gain» - Ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής σε κάθε επιστήμονα (pics+vid)
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με νέους ερευνητές και επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με θέμα: «από το brain drain στο brain gain».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση και σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.
«Το κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η πόρτα της επιστροφής ανοιχτή για κάθε επιστήμονα που για δικούς του λόγους επιλέγει να πάει στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συζήτησης με νέους ερευνητές και επιστήμονες.
Είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα από το 2015, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο σήμερα επισήμανε ότι οι δαπάνες ήταν στο 0,8% του ΑΕΠ και έφτασαν κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. Στην πράξη σημαίνει ότι από το 1 δισ. 450 εκατομμύρια έχουμε ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως σήμερα από το δημόσιο προϋπολογισμό.
«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σταματήσουμε συλλογικά, ως κοινωνία, να υποτιμούμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κοινωνία, που έχουμε ως χώρα και να υποτιμούμε το ίδιο μας το εκπαιδευτικό σύστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στον «Δημόκριτο».
Η υποτίμηση των ελληνικών πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων, των επιστημόνων και των ερευνητών ήταν μια γενικευμένη τάση τα προηγούμενα χρόνια, η οποία "λέει" ότι εφόσον δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια ας μην δουλέψουμε ή ας μην ψάξουμε να βρούμε πόρους για να τα ενισχύσουμε, αλλά ας επιτρέψουμε και τη δημιουργία ιδιωτικών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε την αντίθεση του με αυτή τη λογική και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα -με όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχει και πρέπει να δουλέψουμε για να το διορθώσουμε- από το δημοτικό ως το λύκειο, αλλά και τα ελληνικά πανεπιστήμια, έχουν σημαντικές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Σημείωσε πως αντί να λέμε ευχολόγια κάθε φορά που συζητάμε για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό, οφείλουμε τουλάχιστον να συνομολογήσουμε ότι πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο και στρατηγική η Ελλάδα να ξεχωρίσει στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της νέας τεχνολογίας, όπως τα κατάφεραν, με σημαντικά αποτελέσματα, χώρες που ίσως είχαν μικρότερες δυνατότητες από την Ελλάδα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κτηματολόγιο: Πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
- Κινεζικό μπλόκο σε ελληνικά προϊόντα λόγω Βόρειας Μακεδονίας
- Η μοίρα «χτύπησε» τρεις φορές την οικογένεια Γιαννακόπουλου μέσα σε έναν χρόνο
- Αυτό είναι το πιο ακριβό δωμάτιο ξενοδοχείου στον κόσμο
- Κύκλωμα Μαστρωπών: Πώς «έπεισαν» φοιτήτριες. Σοκάρει μαρτυρία 20χρονης(vid)
- Εκτός Survivor ο Σάκης Τανιμανίδης - Τι έχει συμβεί (pics)
- Αρκιοί: Φέτος, ο μικρός Χρήστος δεν θα παρελάσει μόνος
- Ο πατέρας στο Αυτόφωρο, η μητέρα υπό ψυχιατρική αξιολόγηση για τον 8χρονο που κλείδωσαν στην τουαλέτα
- Θράσος Σημίτη που ασκεί κριτική για τη διαφθορά!
- Μητσοτάκης: H Κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση του Ελληνικού (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Επίδομα ενοικίου αίτηση 2019 στο epidomastegasis.gr: Απαντήσεις από την ΗΔΙΚΑ για μισθωτήρια και έντυπο συναίνεσης
- ΑΣΕΠ: Προκηρύχθηκαν 180 νέες θέσεις εργασίας στους Δήμους (πίνακας)
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις με ΣΟΧ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ στον νομό Κυκλάδων
- ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: «Καλό ταξίδι Θανάση»
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Τέλος το παρουσιολόγιο
- Κτηματολόγιο: Αναλυτικά η διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων - Πώς θα εγγραφεί ένας νέος χρήστης
- Σκληρή απάντηση Χαρίτση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Εσείς αλλάξατε μείζονα ζητήματα»
- Τσίπρας: Καταφέραμε να μετατρέψουμε το «brain drain» σε «brain gain» - Ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής σε κάθε επιστήμονα (pics+vid)
- Στην ελληνική Silicon Valley, τον «Δημόκριτο», ο Τσίπρας
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τσίπρας: Καταφέραμε να μετατρέψουμε το «brain drain» σε «brain gain» - Ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής σε κάθε επιστήμονα (pics+vid)
- Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Κρήτη - Συμβασιούχος στην καθαριότητα οδηγήθηκε στη ΜΕΘ
- Σκληρή απάντηση Χαρίτση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Εσείς αλλάξατε μείζονα ζητήματα»
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις με ΣΟΧ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ στον νομό Κυκλάδων
- Στην ελληνική Silicon Valley, τον «Δημόκριτο», ο Τσίπρας
- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Τέλος το παρουσιολόγιο
- Στη φυλακή οδηγείται γυναίκα που έκανε ψεύτικο έρανο για το Χαμόγελο του Παιδιού
- ΑΣΕΠ: Προκηρύχθηκαν 180 νέες θέσεις εργασίας στους Δήμους (πίνακας)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξέσπασμα Κανάκη κατά Κυρίτση για το «δεν πέθανε κανείς από μολοτόφ» (video)
- Ευχαριστήρια επιστολή Λγου Μ. Τοκατλιδη σε όσους τον στήριξαν ενεργά στον αγώνα του
- Οι Έλληνες «έπεσαν μόνοι τους» στη θάλασσα της Σμύρνης
- Οι πρώτες φωτογραφίες από τους «Γάμους του Φίγκαρο» στην ΕΛΣ
- Ο Τζώρτζης Παπανικολάου σχολιάζει το εφετινό MasterChef – Ποιους παίκτες θεωρεί φαβορί;
- Έγγραφα για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στη φωτιά στο Μάτι ζητεί η χήρα του Γρ. Φύτρου
- Bloomberg: Η Γερμανία καθιστά μεγαλύτερο το, ήδη μεγάλο, τραπεζικό της πρόβλημα
- Συνάντηση Μπαργιώτα – Καλογιάννη στο δημαρχείο
- Σέρρες: «Debate» για τον Δήμο Σερρών προτείνει η Αρ.Παπαφωτίου
- Θανάσης Γιαννακόπουλος: Οι φωτογραφίες του Καλάθη! «Ευχαριστώ για όλα»