Το ΥΠΟΙΚ για την αναβάθμιση από την Standard's & Poor's

Δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα οι θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard's & Poor's.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, αυτή έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων του καλοκαιριού από τους οίκους Moody's και Fitch, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για μελλοντικές θετικές εξελίξεις.

Παράλληλα,

προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης του EWG άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης τη Δευτέρα στο Eurogroup και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της οριστικά τη μακρά περίοδο κρίσης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από «B-» σε «Β», με θετικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεου μέσα στο 2018.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από 'B' από 'B-'», αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί ενώ διαπιστώνει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Στην αναφορά της S&P τονίζεται ακόμη ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και ότι εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές αναμένεται «ισχυρότερη ανάπτυξη».

Σημειώνεται επίσης ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το «ασυνήθιστα χαμηλό» κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους καθώς και από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να είναι αυτή της Fitch Ratings που θα εκτιμήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ στις 30 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα