Το σενάριο ενός σταδιακού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο «τρομάζει» τις αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή διακοπή προμήθειας ρωσικού πετρελαίου - εντός έξι μηνών - και των διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022, με την είδηση να προκαλεί νέα εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου Brent της τάξης του 4%.

Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - αν γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ - θα αποτελέσει τομή για το μεγαλύτερο

εμπορικό μπλοκ του κόσμου, το οποίο υπήρξε εξαρτημένο από τη ρωσική ενέργεια και τώρα αναζητεί εναλλακτικές λύσεις.

«Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα, για την κτηνώδη επιθετικότητά του», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπό τα χειροκροτήματα των νομοθετών.

Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία, ωστόσο, επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της, η Βουλγαρία θα επιδιώξει εξαιρέσεις, καθώς όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Σόφια «τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων».

Σημειώνεται πως η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις με στόχο τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank, δύο άλλους δανειστές, τρεις κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, καθώς και αξιωματικούς του στρατού και άλλα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη θέσει στο στόχαστρο το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το μπλοκ.

Ξέφρενο ράλι τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όμως, οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη εκτοξεύονται για ακόμη μία φορά, με το αργό Μπρεντ να κοστίζει ήδη πάνω από 109 δολάρια το βαρέλι.

Και αυτό γιατί ένα ενδεχόμενο εμπάργκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Σημειώνεται πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ήδη κατά τουλάχιστον 5% - ενώ ανοδικές πιέσεις αναθερμάνθηκαν, καθώς η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 25% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 1/3 σε αέριο.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής της UBS Μαρκ Χαφέλε τονίζει ότι «το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη».

«Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

Έλεγχοι της Επιτροπής για χειραγώγηση της αγοράς

Στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανακοίνωσε πως η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους στις πλατφόρμες συναλλαγών και εμπορίου του φυσικού αερίου για τυχόν άσκηση πρακτικών που καταστρατηγούν και χειραγωγούν την αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τα επιμέρους στοιχεία τιμολόγησης, τα οποία προστίθενται στα ορυκτά καύσιμα:

«Οι υπηρεσίες μας εποπτεύουν τις εξελίξεις στην αγορά και αν παρατηρηθεί η οποιαδήποτε χειραγώγηση θα προβούμε στη λήψη άμεσων μέτρων» , ανέφερε η Κάντρι Σίμσον.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, άλλωστε, «η επίτροπος Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων με γνώμονα τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου» και «παρέπεμψε μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) την οποία η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το σενάριο ενός σταδιακού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο «τρομάζει» τις αγορές ενέργειας,