Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας καλεί την κυβέρνηση να δώσει τα λεφτά που χρωστάει στην κρατική τηλεόραση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας διέταξε σήμερα τη συντηρητική κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα να καταβάλει όσα χρήματα οφείλει στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο STA, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες είχε στερηθεί τη χρηματοδότησή του, λόγω επικρίσεων που δεχόταν για τη δημοσιογραφική γραμμή που ακολουθούσε.

Ο Γιάνσα, στενός σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αφότου επέστρεψε στην εξουσία, την άνοιξη του 2020, αντιμετώπιζε με δυσπιστία τον Τύπο. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των

Βρυξελλών, πάγωσε τη χρηματοδότηση του εθνικού πρακτορείου, χαρακτηρίζοντάς το «εθνική ντροπή» –για την υπερβολικά επικριτική, κατ’ αυτόν, στάση του– ενώ ζήτησε και την αποχώρηση του επικεφαλής του, του Μπόγιαν Βεσενίλοβιτς.

Η διεύθυνση του STA, η επιβίωση του οποίου και οι μισθοί των 90 εργαζομένων του, απειλούνταν από τη διακοπή της χρηματοδότησης, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και σήμερα δικαιώθηκε. «Η δημόσια υπηρεσία του STA πρέπει να χρηματοδοτείται από τον ιδρυτή της», δηλαδή από την κυβέρνηση, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του.

Στις αρχές Ιουλίου, όταν η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει την «ανησυχία» της. Είχε καλέσει τότε τον Γιάνσα να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου και «να βρει γρήγορα μια λύση για να αποδεσμευτούν οι πόροι» του STA. Το πρακτορείο ιδρύθηκε το 1991, όταν η μικρή χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Συνήθως λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, όμως για το 2021 δεν έλαβε τίποτα.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συμβάλει για την άμεση επανέναρξη της καταβολής της χρηματοδόσης από την κυβέρνηση», σχολίασε ο Βεσελίνοβιτς, ο οποίος πρόκειται αύριο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ και με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη διένεξη. Οι σλοβενικές δημοσιογραφικές ενώσεις ξεκίνησαν το φθινόπωρο έναν έρανο για τη στήριξη του STA και συγκέντρωσαν λίγο περισσότερα από 270.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα