Την ατζέντα των επιχειρηματικών θέσεων έθεσε ο Μίχαλος στον Κ. Μητσοτάκη

Την ατζέντα των επιχειρηματικών θέσεων έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με επιμελητηριακούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος απέστειλε υπόμνημα με τις εγκεκριμένες θέσεις του κορυφαίου

οργάνου των επιμελητηρίων της χώρας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και εγκριθεί στις γενικές συνελεύσεις, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, επ' ευκαιρία της σύσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Οι εξελίξεις στην οικονομία και ο μεταρρυθμιστικός ρόλος των Επιμελητηρίων».

Στο υπόμνημα αναφέρεται αναλυτικά:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης και στασιμότητας, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία, επιστρέφει σε θετική πορεία. Απόδειξη αποτελεί και η απόφαση του τελευταίου Eurogroup για τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, στις 21 Αυγούστου του 2018. Ωστόσο, οι θετικές αυτές εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν εφησυχασμό, καθώς:

- Η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων δεν αποτελεί από μόνη της μέτρο θετικής εξέλιξης της οικονομίας, ιδιαίτερα όταν αυτά στηρίζονται αποκλειστικά σχεδόν στην αύξηση των εσόδων δια της υπερφορολόγησης της οικονομικής δραστηριότητας.

- Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμη χαμηλός σε σχέση με το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί. Για να επανέλθει στην κανονικότητα μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 25% τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί μια μικρή θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Χρειάζονται ταχείς ρυθμοί μεγέθυνσης για αρκετά χρόνια.

- Καθυστερεί ακόμη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί στο μοντέλο του παρελθόντος: σε μια οικονομία εσωστρεφή, δυσανάλογα στηριγμένη στην κατανάλωση και υπερβολικά εξαρτημένη από το κράτος.

Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις. Η οικοδόμηση ενός τέτοιου υποδείγματος προϋποθέτει:

- Ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση.

- Ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Πρότασή μας είναι η:

* Προώθηση ενός νέου συστήματος φορολόγησης με μεταβλητό αφορολόγητο βάσει εισοδημάτων - δαπανών, με στόχο και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να είναι μικρότεροι του 20%

* Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%

* Αναμόρφωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με την πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου και

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

* Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις.

* Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η επίλυση του καυτού προβλήματος του πολύπλοκου και ασαφούς νομοθετικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με τους απελπιστικά αργούς ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης αποθαρρύνει και απομακρύνει εγχώριους και ξένους επενδυτές.

* Διασύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την παραγωγική διαδικασία, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλό δυναμικό στο χώρο της επιστημονικής έρευνας και να σταματήσει η μετανάστευση του επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.

* Πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα με επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας και εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα.

* Ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.

* Αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: αποδέσμευση από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φόρων με γεωγραφικό χαρακτήρα (π.χ. φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας).

* 'Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις.

* Αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Επιμελητηρίων.

* Πλήρης άρση των capital controls και κατάργηση των πρόσθετων βαρών που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

* Στήριξη εξαγωγών με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδότηση

Σε ότι αφορά τον ρόλο των Επιμελητηρίων, στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και την αγορά, αυτά αναδείχθηκαν σε καθημερινούς συμμάχους της επιχείρησης, στηρίζοντας τον αγώνα επιχειρηματιών και εργαζομένων ενάντια στις συνέπειες της κρίσης. Συγκεκριμένα, προσέφεραν:

Χρήσιμες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και καινοτόμα εργαλεία

- Λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη καθημερινότητα για την επιχείρηση

o ΓΕ.ΜΗ Business Portal και Υπηρεσία Υποστήριξης Α.Ε. (Help Desk).

o Υπηρεσία Μιας Στάσης: σύσταση ΟΕ, ΕΕ και ΙΚΕ εντός 10 ημερών.

o Περισσότερες από 8.000 συστάσεις εταιριών από την ΥΜΣ του ΕΒΕΑ, την περίοδο 2012 - 2017.

o Απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή.

o Ηλεκτρονική Υπηρεσία Στελέχωσης Επιχειρήσεων.

- Διευκόλυνση εξωστρέφειας

o Διοργάνωση και συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές, σε χώρες του εξωτερικού.

o Υποδοχή αντιπροσωπειών και εμπορικών αποστολών.

o Πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας με ξένα Επιμελητήρια και επιχειρηματικούς φορείς.

o Ενημερωτικές εκδηλώσεις, επιχειρηματικά φόρουμ και επιχειρηματικά συνέδρια με θέμα την εξωστρέφεια.

- Εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών

o Ίδρυση Κέντρων Διαμεσολάβησης

o Θεσμική Διαιτησία - Πραγματογνωμοσύνες.

o Επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις για θέματα διαμεσολάβησης.

- Υποστήριξη νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων και Δίκτυα Επιχειρηματικών Αγγέλων.

- Προγράμματα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης

o προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ΛΑΕΚ για εργαζόμενους σε ΜμΕ.

o προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων, σε θέματα τεχνικού ασφαλείας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, εξαγωγών κ.ά.

o επιμορφωτικές ημερίδες σε θέματα διοίκησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

- Internet Portal επιμελητηρίων για ενημέρωση και δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες

o Δωρεάν λογαριασμός εταιρικού e-mail και mini website.

o Ηλεκτρονική εγγραφή, πληρωμή συνδρομής και έκδοση πιστοποιητικών.

o E-learning.

o Επιχειρηματική πληροφόρηση από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

- Ευρωπαϊκή και Διεθνής Δικτύωση

o Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct.

o Συμμετοχή στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Δυναμικές διεκδικήσεις και προτάσεις, για τα θέματα που απασχολούν την αγορά

- Φορολογία

- Ασφαλιστικό - ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία

- Ρευστότητα

- Εξωδικαστική Ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων

- Καταπολέμηση παραεμπορίου

- Στήριξη κλαδικών αιτημάτων: εμπόριο και υπηρεσίες, ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία

Κύριε Πρόεδρε,

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη στήριξή σας - αποφεύγοντας λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος που αφορούσαν τον επιμελητηριακό θεσμό και τη χρησιμότητά του - ώστε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τα Επιμελητήρια και να προχωρήσουμε στο μέλλον δυναμικότερα και αποτελεσματικότερα προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας».

Keywords
μιχαλος, κωνσταντινος μιχαλος, ατζεντα, τελη κυκλοφοριας 2016, capital controls, ελλαδα, αεπ, ΦΠΑ, ενφια, capital, business, εβεα, ηλεκτρονική, συμμετοχή, λαεκ, μμε, mini, βασεις, europe, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, τελος ακινητης περιουσιας, τελη κυκλοφοριας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, αυτοδιοικηση, ρυθμιση οφειλων, φορος ακινητων, χωρες, ηλεκτρονική, αεπ, αφορολογητο, δωρεαν, θεμα, μμε, οικονομια, ρυθμος, capital, mail, αγορα, αυξηση, αποκαλυψη, ασφαλιστικο, γραφεια, διαστημα, δρομος, δικτυα, δυναμικο, εγγραφη, εδαφος, ευκαιρια, ενεργεια, ενημερωση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κυριε, λαεκ, ληξη, μειωση, οφελος, περιβαλλον, ποιοτητα, υπογραφη, προγραμματα, ρυθμιση, ρυθμοι, ρολο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, τοπικη αυτοδιοικηση, φυσικο, ψηφιακη, κωνσταντινος, business, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, europe, χωρα, ιδιαιτερα, mini, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα