Θεοχάρης: Κρίσιμες οι πρώτες εβδομάδες στο άνοιγμα συνόρων - Τι θα γίνει για τουρίστες από Βρετανία και Σουηδία

Πιθανό είναι το άνοιγμα για Βρετανούς τουρίστες μετά και την απόφαση με την οποία μπήκε στη «λευκή λίστα» η Ελλάδα. Κάθε 15 μέρες θα εκδίδονται νέα πρωτόκολλα και θα αλλάζει η λίστα, ενώ ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε κρίσιμες χαρακτήρισε τις πρώτες εβδομάδες του ανοίγματος των συνόρων για τον τουρισμό και τη συνέχεια της φετινής σεζόν.

Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο

κεντρικό δελτίο του Star από το Ρέθυμνο το οποίο επισκέφθηκε και επισήμανε: «Η ανησυχία είναι λογική και υπάρχει αν θέλετε ακόμα φόβος και οι πληρότητες είναι μικρές. Αν κερδίσουμε το στοίχημα των πρώτων εβδομάδων τότε τα νούμερα θα είναι πολύ καλύτερα».

Ο κ. Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι «είμαστε στο σημείο 0», αλλά υπενθύμισε ότι όταν μιλούσε για άνοιγμα ξενοδοχείων τον Απρίλιο υπήρχε τότε ένα ερωτηματικό στο εξωτερικό αν θα υπάρξει, «αλλά φτάσαμε σε αυτό».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού «σταδιακά οι πληρότητες θα είναι ολοένα πιο μεγάλες και δυναμικές, ώστε να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά «το κυριότερο τώρα είναι να κυλίσουν όλα ομαλά και να κερδίσουμε τη μάχη». Διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι διαδικασίες των πρωτοκόλλων τηρούνται με το άνοιγμα του τουρισμού σχολαστικά σε όλα τα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Σχετικά με το αν υπάρχουν κρούσματα ανέφερε ότι «υπάρχουν μερικά κρούσματα» αλλά όλες οι δομές που έχουν προβλεφθεί στα ξενοδοχεία και δωμάτια απομόνωσης «είναι στη διάθεσή των τουριστών εφόσον χρειαστούν».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης «όσοι εντοπίζονται είναι συμπτωματικοί οι περισσότεροι, όποιος έχει συμπτώματα δεν ξεκινά να πάει για διακοπές, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». Δε θέλησε όμως να κάνει πρόβλεψη για το πού θα κινηθούν οι αριθμοί, λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα των αριθμών ακόμα.

Θα έρθουν Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα;

Για το τι θα γίνει με τη Μεγάλη Βρετανία, ο Υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας «με τουρίστες που ξέρουν την πατρίδα μας και έρχονται κάθε χρόνο».

Όπως συμπλήρωσε «είχαμε μια πολύ θετική είδηση σήμερα ότι η Ελλάδα μπήκε στην άρση των περιορισμών (καθώς οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη χώρα από την Ελλάδα αποφασίσθηκε να μην μπαίνουν σε καραντίνα). «Μας κάνει να αισιοδοξούμε για το άνοιγμα, δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την αρμόδια επιτροπή, καθώς τα πρωτόκολλα θα ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες.

Όπως άφησε να εννοηθεί δεν αναμένεται άμεσα το άνοιγμα για την επίσης σημαντική αγορά της Σουηδίας, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τρίτες χώρες «που είναι πολύ σημαντικές δεξαμενές για τον τουρισμό και πολύ ψηλού εισοδηματικού επιπέδου», σχετικά με την αγορά των ΗΠΑ, όπως επισήμανε.

Αισιοδοξία για ανάκαμψη της Ελλάδας στον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα ανακάμπτει στον τουριστικό τομέα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστών, εξέφρασε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας από την Αρχαία Ολυμπία, προσκεκλημένος του δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου ως πολίτης της χώρας αλλά και ως κοσμοπολίτης σ’ αυτή την παγκόσμια κοιτίδα πολιτισμού και αξιών» τόνισε ο κ. Κόνσολας, προσθέτοντας: «Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου, ήρθα να ανταποδώσω την ευγνωμοσύνη μου σ’ αυτό τον τόπο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει παρόν αλλά και μέλλον. Αυτή η παρακαταθήκη των αρχαίων προγόνων, μας δίνει ενέργεια για να προχωρήσουμε όλοι μπροστά».

Χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε ωστόσο ότι «μπορέσαμε αυτή την περίοδο να ανατάξουμε τις αξίες μας, να θυμηθούμε τον άνθρωπο, να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε. Η ελάχιστη ανταπόδοση που μπορούμε να δώσουμε, είναι ότι η Ολυμπία έχει δικαίωμα στον τουριστικό ορίζοντα της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου».

Ο κ. Κόνσολας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ελληνικός τουρισμός περνάει τη μεγαλύτερη κρίση και η κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο γινόταν για να στηρίξει πρώτα τους εργαζόμενους και κατόπιν τις επιχειρήσεις: «Δώσαμε πόρους από τον δικό μας προϋπολογισμό αλλά και από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του τουρισμού. Όλοι μαζί καταφέραμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι από τις ασφαλέστερες στον πλανήτη και η Ελλάδα είναι πρώτη παγκόσμια επιλογή και προορισμός μεταξύ 12 χωρών που αποτελούν τουριστική αγορά. Ξεκινάμε από μηδενική βάση και όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό μέσα σ’ αυτή την κρίση να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι από μια μικρή πίτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα