Θα δοθούν οι συντάξεις σε ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση

Το θέμα της καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη των ενταχθέντων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φορέων, καθώς και τα ποσά που δύναται να παρακρατούνται ή να συμψηφίζονται από τη σύνταξη, κατά περίπτωση, ρυθμίζονται με τις σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, για τη χορήγηση και την καταβολή σύνταξης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εξόφληση τυχόν οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4331/2015, ορίστηκε κατ’ εξαίρεση ότι οι ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, μπορούσαν να

υπαχθούν σε ειδικό καθεστώς ρύθμισης που περιελάμβανε συμψηφισμό με αναδρομικά δικαιούμενες, μέχρι την οριστικοποίηση της σύνταξης, συντάξεις, του συνόλου της οφειλής τους ή μέρους αυτής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών, τόκων και επιβαρύνσεων, καθώς και ποσών από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, εφόσον το ποσό των αναδρομικών συντάξεων δεν επαρκούσε για πλήρη συμψηφισμό της οφειλής τους.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, το υπόλοιπο ποσό της οφειλής που δεν συμψηφιζόταν με αναδρομικές συντάξεις, ορίζετο πως θα παρακρατούνταν από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60 και ότι η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα, μετά το συμψηφισμό. Για την υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση, η οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές δεν έπρεπε να ξεπερνάει το ποσό των 50.000 ευρώ. Τυχόν επιπλέον ποσό οφειλής καταβαλλόταν εφάπαξ, προκειμένου να υπαχθεί ο ενδιαφερόμενος στη ρύθμιση. Οι διατάξεις των παρ. 1 – 3 του άρθρου 38 του ν. 4331/2015 έχουν καταργηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4337/2015.3.

«Με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 3655/2008, το πρώην Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ), καθώς και οι Τομείς Υγείας Δικηγόρων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Επαρχιών και ο Τομέας Υγείας Συμβολαιογράφων, υπήχθησαν στο πρώην ΕΤΑΑ. Οι ως άνω τομείς, παρά την ένταξή τους στο νέο φορέα, διατήρησαν την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά τους, την οποία και απώλεσαν οριστικά με την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ. Όπως διαπιστώθηκε, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016, δεδομένης της μη διασύνδεσης των ανωτέρω τομέων με το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και παρά τη σαφή ένταξή τους σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΤΑΑ), ο έλεγχος οφειλόμενων εισφορών επί αιτήματος συνταξιοδότησης δεν εκτεινόταν σε τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου δικηγόρου στον κλάδο υγείας.

Κατά συνέπεια, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016, τυχόν οφειλές στους πρώην ανωτέρω τομείς δεν αναζητούνταν σε σχέση με την πλήρωση των προϋποθέσεων του ειδικού καθεστώτος ρύθμισης των οφειλών του άρθρου 38 του ν. 4331/2015 για τους ασφαλισμένους που είχαν ήδη υποβάλει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 αίτηση συνταξιοδότησης» τονίζεται στην υπουργική απόφαση.

«Μεταγενέστερος έλεγχος και τυχόν διαπίστωση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου υγείας στους ανωτέρω τομείς, για λόγους χρηστής διοίκησης και προς προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου σε σχέση με το καθεστώς συνταξιοδότησης που αυτός υπήχθη, δεν θα θέτουν εν αμφιβόλω το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των εν λόγω προσώπων. Ως εκ τούτου, τυχόν διακοπή καταβολής σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα θεωρείται ως μη γενόμενη και ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει αναδρομικά τα σχετικά ποσά συντάξεων.Οφειλόμενο ποσό σε εισφορές του κλάδου υγείας πλέον των 50.000 ευρώ και έως το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ που ισχύει για τους υποψήφιους συνταξιούχους–οφειλέτες στους πρώην ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 3863/2010, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θα παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη, μετά την εξόφληση των οφειλόμενων δόσεων του άρθρου 38 ν. 4331/2015, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις» σημειώνεται στην υπουργική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα