Τέλος εποχής για την Μέρκελ - Πώς κατέρρευσε η ισχυρή κυρία της Ευρώπης

Τίτλους τέλους έβαλε η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία της στο CDU με δηλώσεις χτες το μεσημέρι.

Η σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφια πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), θέση που κατέχει εδώ και 18 χρόνια. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η ίδια θα εξαντλήσει τη θητεία της ως Καγκελάριος και έπειτα δεν πρόκειται να διεκδικήσει κανένα αξίωμα, βάζοντας οριστικό τέλος στα σενάρια που την

ήθελαν να διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019.

Ήταν η πρώτη κυρία της Ευρώπης που στα 18 χρόνια της προεδρίας της ήρθε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση στην Ευρώπη, με την μεγαλύτερη πίεση θα δέχεται η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος και η Πορτογαλία. Το προσφυγικό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με την Γερμανία να δέχεται μεγάλη πίεση αποδεχόμενη χιλιάδες μετανάστες. Ίσως αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα της καθώς οι αθρόες προσφυγικές ροές και η αδυναμία της Ε.Ε. να τις περιορίσει δραστικά αποτέλεσαν τεράστιο πλήγμα για το κόμμα της Μέρκελ ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Γερμανία τεράστια άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος ΑfD.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Έσση και τη Βαυαρία ήταν απλώς οι αφορμές για τη σταδιακή αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την κεντρική πολιτική σκηνή. Στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης, όπου συμμετέχει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (το CDU της Άνγκελα Μέρκελ δεν συμμετέχει στις εκλογές της Βαυαρίας), όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις της ανάμεσα στους επικεφαλής των κομμάτων είναι προβληματικές. Ήδη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 και την αδυναμία σχηματισμού συνασπισμού «Τζαμάικα» (όπως ονομάζεται λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων - Χριστιανικής Ένωσης- Φιλελευθέρων - Πρασίνων) η Καγκελάριος Μέρκελ όχι μόνο είχε καταλάβει ότι κάποιοι ετοιμάζουν το πολιτικό της τέλος, αλλά είχε αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για εσωτερικές συνομωσίες για την απομάκρυνση της από την εξουσία. «Θέλουν να με διώξουν», είχε εκμυστηρευθεί η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τις αποτυχημένες συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στα τρία κόμματα τον Δεκέμβριο του 2017.

Δύο μνηστήρες

Δύο από τους υποψηφίους για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ζητούν ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί απευθείας από τη βάση των μελών του κόμματος.

Ο επιχειρηματίας Αντρέας Ρίτσενχοφ, ο οποίος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πολύ πριν η Μέρκελ δηλώσει την πρόθεσή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια, τόνισε στην εφημερίδα Bild ότι η εκλογή δεν θα πρέπει να γίνει από τους συνέδρους, αλλά από την βάση, από τα μέλη του κόμματος.

«Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει μια νέα κουλτούρα συζήτησης στο κόμμα. Το εννοεί πραγματικά; Τότε οι υποψήφιοι να σταθούν ενώπιον των μελών του CDU και να συζητήσουν τα προβλήματά των πολιτών. Στο τέλος, ζητώ την άμεση εκλογή από τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Ρίτσενχοφ στην εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα