Ταξίδι με πλοίο: Ποια τα δικαιώματα επιβατών

Ποια τα δικαιώματα επιβατών σε περίπτωση καθυστερήσεων ή ακυρώσεων. Ποιοι οι κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών πλοίων όταν ταξιδεύετε.

Δικαιώματα επιβατών σε περίπτωση καθυστερήσεων ή ακυρώσεων. Οι κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών πλοίων ισχύουν όταν ταξιδεύετε με τα περισσότερα οχηματαγωγά και κρουαζιερόπλοια στη θάλασσα ή σε εσωτερικές πλωτές οδούς (ποτάμια, λίμνες ή κανάλια) και εάν:

ταξιδεύετε από λιμάνι της ΕΕταξιδεύετε προς λιμάνι της ΕΕ από λιμάνι εκτός της ΕΕ, εφόσον το δρομολόγιο εκτελείται από εταιρεία
μεταφορών της ΕΕταξιδεύετε από λιμάνι της ΕΕ για κρουαζιέρα αναψυχής, εφόσον προσφέρεται κατάλυμα και άλλες παροχές, με περισσότερες από δύο διανυκτερεύσεις στο πλοίο.

Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για πλοία:

που μπορούν να μεταφέρουν λιγότερους από 12 επιβάτεςπου έχουν πλήρωμα 3 άτομα το πολύπου καλύπτουν διαδρομή μικρότερη από 500 μέτρα (απλή μετάβαση)που χαρακτηρίζονται ως ιστορικάπου πραγματοποιούν εκδρομές και περιηγήσεις σε αξιοθέατα - αν δεν παρέχουν κατάλυμα ή περισσότερες από δύο διανυκτερεύσεις στο πλοίο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, η εταιρεία που εκτελεί τη μεταφορά οφείλει να σας παρέχει σαφείς και ορθές πληροφορίες σχετικά με το δρομολόγιο και τα δικαιώματά σας ως επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων πρόσβασης για άτομα με αναπηρία ή με περιορισμένη κινητικότητα. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει επίσης να διατίθενται και σε μορφή προσβάσιμη από άτομα με αναπηρία.

Δικαιώματα επιβατών σε περίπτωση περιστατικού στη θάλασσα

Σε περίπτωση περιστατικού στη θάλασσα, οι κανόνες της ΕΕ καλύπτουν επίσης εσάς, τις αποσκευές σας, το όχημά σας και, ανάλογα με την περίπτωση, τον εξοπλισμό κινητικότητας που διαθέτετε. Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν επίσης τις υποχρεώσεις των μεταφορέων σε τέτοιες περιπτώσεις και ισχύουν για τις εγχώριες θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και για όλες τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, εφόσον:

το πλοίο είναι νηολογημένο σε χώρα της ΕΕη σύμβαση για το ταξίδι συνάφθηκε σε χώρα της ΕΕτο πλοίο αναχωρεί από και/ή φτάνει σε λιμάνι της ΕΕ

Ο μεταφορέας οφείλει να σας ενημερώσει κατάλληλα και με σαφήνεια σχετικά με τα δικαιώματά σας προτού ταξιδέψετε, εφόσον αγοράσετε το εισιτήριό σας σε χώρα της ΕΕ, ή το αργότερο κατά την αναχώρηση εάν αναχωρείτε από χώρα εκτός ΕΕ.

Διεκδικήσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Αν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έχουν γίνει σεβαστά, θα πρέπει να υποβάλετε καταγγελία στην εταιρεία του μεταφορέα εντός 2 μηνών από την ημερομηνία του προγραμματισμένου δρομολογίου, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε το συμβάν. Ο μεταφορέας πρέπει να αντιδράσει εντός 1 μηνός και να σας δώσει τελική απάντηση το αργότερο έως 2 μήνες από την παραλαβή της καταγγελίας σας. Αν η απάντηση δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην αρμόδια εθνική αρχή της χώρας σας. Η εθνική αρχή οφείλει να σας παράσχει μη δεσμευτική νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δώσετε στην καταγγελία σας.

Μπορείτε επίσης να επιχειρήσετε την επίλυση της διαφοράς σας χρησιμοποιώντας τις εξωδικαστικές διαδικασίες ενός φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ). Εάν αγοράσατε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σας μέσω της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών (ΗΕΔ). Οι διαδικασίες ΕΕΔ και ΗΕΔ είναι διαθέσιμες μόνο για τους κατοίκους χωρών της ΕΕ.

Μπορεί να επιθυμείτε να ακολουθήσετε επίσημη νομική διαδικασία και να υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης βάσει των κανόνων της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών. Μπορείτε επίσης να προσφύγετε στα δικαστήρια της χώρας όπου είναι εγγεγραμμένος ο μεταφορέας. Οι προθεσμίες για την άσκηση προσφυγής κατά μεταφορέα σε εθνικό δικαστήριο καθορίζονται σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες περί παραγραφής σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σας για βοήθεια και συμβουλές σχετικά με προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα επιβατών πλοίων.

Διεκδικήσεις που σχετίζονται με περιστατικά στη θάλασσαΑπώλεια ή φθορά αποσκευών και οχημάτων

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς των αποσκευών ή του οχήματος σας λόγω περιστατικού στη θάλασσα, οφείλετε να ενημερώσετε εγγράφως τον μεταφορέα ή τον πράκτορά του. Ιδανικά, θα πρέπει να το κάνετε πριν φύγετε από το πλοίο ή όταν σας παραδοθούν τελικά οι αποσκευές σας. Το αργότερο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον μεταφορέα εντός 15 ημερών από την αποβίβαση ή την παράδοση των αποσκευών σας. Διαφορετικά, θα χάσετε το δικαίωμά σας για αποζημίωση.

Θα πρέπει να προσφύγετε στα δικαστήρια εντός 2 ετών από την ημερομηνία αποβίβασης ή από την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να είχε γίνει η αποβίβαση - ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι μεταγενέστερη.

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς που προκλήθηκε λόγω περιστατικού στη θάλασσα, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση δια της δικαστικής οδού, σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω χώρες:

στη χώρα της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας του μεταφορέα ή της μόνιμης κατοικίας του, ήστη χώρα αναχώρησης ή προορισμού, ήστη χώρα μόνιμης κατοικίας σας εφόσον ο μεταφορέας ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα αυτή και υπόκειται στη δικαιοδοσία της, ήστη χώρα στην οποία συνάφθηκε η ταξιδιωτική σύμβαση, εφόσον ο μεταφορέας ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα αυτή και υπόκειται στη δικαιοδοσία της

Περισσότερα για τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με πλοίο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα