Τα ζητήματα και οι εσωτερικές έριδες που αγκυλώνουν το Κίνημα Αλλαγής

Τα όσα συνέβησαν μπροστά και κυρίως πίσω από τη… σκηνή το τελευταίο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής κάθε άλλο παρά ευχάριστα ήταν. Ζητήματα και αντιθέσεις που υποβόσκουν καιρό ήρθαν στο προσκήνιο δημιουργώντας σοβαρές αρρυθμίες στο οικοδόμημα.

Καταρχήν η σύγκρουση που υπήρξε για τα ψηφοδέλτια με την απειλή αποχώρησης από τη πλευρά της ΔΗΜΑΡ., λόγω αποκλεισμού στελεχών της απ’ αυτά. Το μεγαλύτερο δε ζήτημα δημιουργήθηκε

με την υποψηφιότητα του μέλους της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ., Χρήστου Μέγα, στο νομό Άρτας. Προς το παρόν η αποχώρηση αποφεύχθηκε ύστερα από την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να μην ανακοινώσει ψηφοδέλτιο στο συγκεκριμένο νομό.

Στη συνέχεια τα όσα επακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, όπου ανακοινώθηκε μέρος του ψηφοδελτίου, με κυριότερο εξ αυτών την ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού και προερχόμενου από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, Θάνου Μωραϊτη.

Ο Θάνος Μωραϊτης, είχε ανακοινωθεί κανονικά το πρωί της Κυριακής ως υποψήφιος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, με ανακοίνωση του το απόγευμα της ίδιας ημέρας δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε μία σειρά από λόγους για τον οποίους, κατά τον ίδιο, το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των 210 χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που πίστεψαν στο εγχείρημα. Καταλήγοντας δε, σημείωσε με έμφαση: “ Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Plan B δεν υπάρχει για τον χώρο”.

Έπειτα ήρθε η αποστροφή του λόγου Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, όπου ουσιαστικά προεξόφλησε συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής στην επόμενη κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ο ΣΥΡΙΖΑθέλει μία κοινωνία εξαρτημένη, ολιγαρκή, φοβική, διχασμένη, υπό την επιρροή του κοινωνικού αυτοματισμού. Για αυτό το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι θεσμικό και πολιτικό, για αυτό έχει σημασία η εναλλαγή συσχετισμών, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανόρθωσης, υπό την εγγύηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης”.

Το επιμύθιο αυτής της τοποθέτησης του πρώην προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τα όσα κατ’ εξακολούθηση δηλώνει η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα προκειμένου να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι εκατέρωθεν βολές που αντάλλαξαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Έυα Καϊλή για το ζήτημα της “Συμφωνίας των Πρεσπών” τότε σκιαγραφείτε το κλίμα που επικρατεί και το οποίο επιθυμεί να αντιστρέψει η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Έτσι αναμένεται στην αποψινή της ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό να εξαπολύσει νέα επίθεση στη κυβέρνηση, ζητώντας για ακόμη μία φορά άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο τα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν το Κίνημα Αλλαγής παραμένουν τρία: Κατά πρώτον, στα ψηφοδέλτια και στο που θα τοποθετηθούν οι λεγόμενοι “κορυφαίοι”, καθώςς και τι θα σημάνει η τοποθέτηση τους για βουλευτές που είναι ήδη εκλεγμένοι στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Κατά δεύτερον, τι θα γίνει με την περίπτωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, τόσο αναφορικά με την απαίτησή του να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όσο κυρίως με τη στάση του απέναντι στη “Συμφωνία των Πρεσπών”.

Το τρίτο έχει να κάνει με την επόμενη μέρα των εκλογών. Και αυτό γιατί μπορεί η Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη πλησίον αυτής να ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο το τι πρέπει να συμβεί για να συμμετέχει το ΚΙΝ.ΑΛ στην επόμενη κυβέρνηση, υπάρχουν άλλες φωνές που δηλώνουν δημόσια πως το κόμμα θα πρέπει να συμμετέχει ως “εγγυητής” στην επόμενη κυβέρνηση, “φωτογραφίζοντας” παρουσία του Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα