Τα μωρά είναι χαρά, ειδικά αν ζεις στη Φινλανδία... Πόση άδεια με αποδοχές δικαιούνται οι γονείς από την εργασία

Τα μωρά εξ ορισμού δημιουργούν χαρά στην οικογένεια που τα υποδέχεται. Όπως είναι φυσικό, οι γονείς θα ήθελαν να απέχουν από την εργασία τους με άδεια και να λαμβάνουν ταυτόχρονα αποδοχές προκειμένου να εστιάσουν στην ανατροφή του νέου μέλους της οικογένειας χωρίς να έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Την στιγμή όμως που στη χώρα μας άδεια με αποδοχές δικαιούται μόνο η μητέρα (με εξαίρεση τον δημόσιο τομέα όπου μπορεί να λάβει άδεια ο πατέρας και η σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία), στη Φινλανδία τα πράγματα έχουν αλλιώς για τους γονείς.

Συγκεκριμένα, η κεντροαριστερή

κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι γυναίκες, ανακοίνωσε πως άμεσα θα αλλάξουν τα δεδομένα για τους γονείς που επιθυμούν να αναθρέψουν τα μωρά τους. Έτσι, οι νέοι πατεράδες θα δικαιούνται να απέχουν με αποδοχές από την εργασία τους όσο και οι μητέρες, δηλαδή για χρονικό διάστημα επτά μηνών.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Φινλανδία, Άινο-Κάισα Πεκόνεν δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων. «Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα