ΣΥΡΙΖΑ: Κεντροαριστερό... εξτένσιον με αλλαγή ονόματος

Στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να γραφτεί το πρώτο κεφάλαιο προς την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προοδευτικό, κεντροαριστερό κόμμα, όπως το επιθυμεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αλλάξει το κύριο όνομα του κόμματος μοιάζει δεδομένη αλλά είναι μία δύσκολη διαδικασία που σίγουρα θα δημιουργήσει αντεγκλήσεις και διαφωνίες εντός των τειχών. Στόχος είναι στο νέο όνομα να συμπυκνώνεται ο νέος ρόλος, τα οράματα και οι φιλοδοξίες της παράταξης.

Ήδη, οι πρώτες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, ενώ μεγαλύτερη κουβέντα θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο. Οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται ωστόσο για το συνέδριο τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Το βασικό συστατικό του ονόματος, το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν φαίνεται να αλλάζει αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλάμε για μία προσθήκη δίπλα στο κύριο. Η λέξη «Ριζοσπαστικό» μπορεί να ενοχλεί ορισμένα πασοκογενή στελέχη αλλά μοιάζει δεδομένο ότι ολική αλλαγή του ονόματος θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα και αντιδράσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν αλλάζει, η όποια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τι μπορεί να προστεθεί στο κυρίως όνομα ώστε να συμβολίζει όλα όσα θέλει ο πρόεδρος της παράταξης, Αλέξης Τσίπρας.

Η προσθήκη «Πράσινη Αριστερά» φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται. Ο όρος «πράσινο» θεωρείται αναγκαίος, για τον λόγο ότι ο νέος φορέας θα έχει έντονο το στοιχείο του ΠΑΣΟΚ αλλά επίσης θέλει να αναδείξει και τα σύγχρονα κινήματα της οικολογίας.

Το «ΣΥΡΙΖΑ – Οικολογική Αριστερά» είναι μία ιδέα, η οποία έχει αρκετούς υποστηρικτές ενώ και το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Παράταξη» έχει πέσει στο τραπέζι.

Στόχος του κόμματος και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι το ενδιαφέρον να μετατεθεί στην μετεξέλιξη και στον τρόπο ανοίγματος προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Η εγγραφή νέων μελών πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και για τον λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή.

Keywords