Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε υψηλούς τόνους και με το βλέμμα στραμμένο στην μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη διεξάγεται η συνεδρίαση στην Βουλή για την Συνταγματική Αναθέωρηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί η καταληκτική ημερομηνία που η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της στην Ολομέλεια. Οι σχέσεις εκκλησίας- κράτους αναμένεται να αποτελέσουν σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης ενώ το άρθρο 86 περί

ευθύνης υπουργών αναμένεται να αποτελέσει σημείο συναίνεσης. Η ΝΔ θα επιδιώξει να εστιάσει τη συζήτηση στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος “απάντησε” στη ΝΔ υποστηρίζοντας πως το άρθρο 16 δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Επίσης, τόνισε πως “το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών” και συμπλήρωσε ότι “στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας”.
Το “στίγμα” της ΝΔ έδωσε ο Κώστας Τασούλας, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Μάλιστα, με σκληρή γλώσσα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέτει προτάσεις για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την Προεδρική εκλογή όταν το 2015 διέλυσε την Βουλή κι έκανε το Σύνταγμα “περίγελο”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου δια μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για απ’ ευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. “Η ευκαιρία που έχουμε για την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν πρέπει να πάει χαμένη” τόνισε από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς κάνοντας έκκληση σε όλα τα κόμματα να μην παριχαρακωθούν στα κομματικά χαρακώματα σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά να κάνουν ένα μεγάλο συναινετικό βήμα.

Την άποψη ότι “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν μια Συνταγματική Αναθεώρηση που θα κατοχυρώσει την παραμονή και την εναλλαγή τους στην εξουσία” εξέφρασε το ΚΚΕ μέσω του εισηγητή της Γιάννη Γκιόκα.

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Χρυσή Αυγή

Ο Ευαγγελος Καρακώστας από την Χρυσή Αυγή προκάλεσε το Σώμα και το δημόσιο αίσθημα λέγοντας μόνο ο Γιώργος Παπαδόπουλος εξελέγη από το λαό. Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση που έκανε λόγο για απύθμενο θράσος του Χρυσαυγίτη λέγοντας πως ο δικτάτορας Παπαδόπουλος δεν εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες στη Χούντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύγκρουση, Βουλή, Συνταγματική Αναθεώρηση,sygkrousi, vouli, syntagmatiki anatheorisi