Συγκλονιστική μαρτυρία από τον καθηγητή Υφαντόπουλο για κορονοϊό: Οι εφιάλτες στον Ευαγγελισμό, τα φέρετρα και οι νεκροφόρες

Ο καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος εξιστορεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» την περιπέτεια που έζησε ως ασθενής από κορονοϊό. Οι δραματικές ώρες και οι εφιάλτες του στον Ευαγγελισμό.

Ο καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος τον Μάρτιο έμαθε ότι νοσεί από το νέο κορονοϊό και εισήχθη στον Ευαγγελισμό με αναπνευστική δυσχέρεια και πολύ χαμηλό πυρετό. «Δεν έχεις κάποιον να σου κρατά το χέρι. Τα συναισθήματα του άγχους της κατάθλιψης της αγωνίας και της αβεβαιότητας οφείλονταν και στο γεγονός ότι οι θεραπείες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο με αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα.

Τις

πρώτες επτά ημέρες τα συμπτώματα παρέμειναν ήπια όμως αιφνίδια ο πυρετός ανέβηκε. Οι γιατροί όταν διάβαζαν τις ακτινογραφίες και τις αξονικές θώρακος ήταν συνοφρυωμένοι και σκυθρωποί. Καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά».

Οι εφιάλτες με τις νεκροφόρες και τα φέρετρα

«Όταν ξυπνούσα μέσα στα χαράματα οι εφιάλτες αυτοί συναντιόνταν με τις εικόνες των νεκροφόρων που μετέφεραν τα φέρετρα μέσα στη νύχτα έξω από το νοσοκομείο. Από το παράθυρο του θαλάμου διέκρινα ψηλά στο λόφο του Λυκαβηττού το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου. Τα φώτα της γειτονιάς μου έδιναν μία πνευματική λάμψη και νοερά αντλούσαν κουράγιο και ελπίδα ότι θα ξαναβρεθώ και εγώ στις ίδιες ανηφοριές και στις ίδιες γειτονιές.

Έπειτα από 15 μέρες πήρα εξιτήριο αλλά η μοναξιά συνεχίστηκε για επιπλέον 20 μέρες το φαγητό ερχόταν στην πόρτα του δωματίου Δεν είχα καμία επαφή με τους δικούς μου άκουγα όμως τις φωνές τους».

Φοιτητές και συνάδελφοι με αποκαλούσαν “Λάζαρο” επειδή τα κατάφερα.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Υφαντόπουλος

Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ (ως το 2018) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Συναντήσεις.

Συμμετείχε ως Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (W H O), η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (European Commission), το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (I.L.O.), και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. (O.E.C.D). Εργάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Στατιστική Υπηρεσία) (Eurostat), και δίδαξε σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης Ρωσίας και ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα διετέλεσε Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, του Ευγενιδείου Νοσοκομείου, της Διυπουργικής Επιτροπής για την Έρευνα και μέλος της Ομάδας των «Σοφών» για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται 31 βιβλία και περισσότερα από 250 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους όπως το Oxford University Press, και το Springer, και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα και Αζέρικα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα