Συγκεντρώσεις σε όλη την Ευρώπη για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις υπέρ της διάσωσης των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, αλλά και στην Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παλέρμο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης SOS Méditerranée. Σκοπός των διαδηλωτών ήταν να

ζητήσουν «σημαία για το Aquarius», «να σωθεί η διάσωση στην θάλασσα» και για να καταγγείλουν «την εγκληματική αδράνεια» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Στην Μασσαλία, έδρα της οργάνωσης, όπου είναι ελλιμενισμένο του Aquarius, 3.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ηταν περί τους χίλιους στο Παρίσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 2.000 στο Μονπελιέ, 600 στην Ρεν και μερικές δεκάδες στο Καλαί, όπου αψήφησαν την απαγόρευση της δημοτικής αρχής. Πολλές δεκάδες μετανάστες ζουν στην περιοχή του Καλαί με την ελπίδα να διασχίσουν την Μάγχη για να φθάσουν παράνομα στην Βρετανία.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πλοίο Aquarius - από το οποίο θα αφαιρεθεί η παναμαϊκή σημαία- και την «βούληση των ευρωπαϊκών κρατών να ποινικοποιήσουν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Μεσόγειο», «στόχος είναι να απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες και να δείξουμε ότι η SOS Méditerranée αντλεί την νομιμοποίησή της από την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σοφί Ραχάλ. Εάν ο αριθμός των αναχωρήσεων έχει μειωθεί, «τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί», υπενθυμίζει. «Το 2017, πνιγόταν ένας άνθρωπος στους 42. Στην περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, πνίγεται ένας άνθρωπος στους 18».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκεντρώσεις, Ευρώπη, Μεσόγειο,sygkentroseis, evropi, mesogeio