Σπίρτζης: Η κυβερνητική συνοχή όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά θωρακίζεται κάθε μέρα

Η κυβερνητική συνοχή όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά θωρακίζεται κάθε μέρα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Όπως τονίζει ο κ. Σπίρτζης «τις περισσότερες φορές που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, αναφερόμαστε είτε σε γελοιότητες είτε σε στημένες επικοινωνιακές ιστορίες. Τα γνωστά fake

news των επικοινωνιακών επιτελείων που, ιδιαίτερα σήμερα, θέλουν να καλύψουν τις καθημερινές και συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αφορούν την αντιπολίτευση και τα στελέχη της».


Ο υπουργός Υποδομών στη συνέντευξή του στον Γιώργο Ψύλλια αναφέρεται και στο θέμα των πλημμυρών στη δυτική Αττική, τονίζοντας ότι «κοροϊδεύει και λαϊκίζει» όποιος αναζητά ευθύνες στην περιφερειάρχη και τη δήμαρχο, όταν έχουμε τέτοια γεγονότα. Παρουσιάζει, επίσης, στοιχεία για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ σε ό,τι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκαθαρίζει ότι στόχος του Υπουργείου είναι να «κλείσουν οι μπάρες τέλη Δεκεμβρίου».

Ο κ Σπίρτζης μιλά και για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Εύχομαι να έχουν επικρατήσει οι αντιλήψεις που είναι υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων» λέει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κύριε υπουργέ, σήμερα Δευτέρα, έχουμε μια σημαντική συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της πώλησης των οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «σκοτεινές πλευρές, ακόμη και για σκάνδαλο» και ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτηματικών. Τι απαντάτε;
Η αντιπολίτευση έχει μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική εδώ και χρόνια, που βασίζεται στη λαϊκίστικη τακτική του «πες, πες, κάτι θα μείνει». Δεν έχει καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν. Αναζητά φαντάσματα σε δήθεν σκοτεινές πλευρές, καταγγέλλοντας τους πάντες, ζητώντας παραιτήσεις υπουργών και την επόμενη ημέρα το ξεχνά, προσπαθώντας να καλύψει τα ψέματα και τον κιτρινισμό που έχει επιχειρήσει, πάντα με τη συνεργασία συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι πολίτες ξέρουν. Έχουν κρίση για τα ψέματα της αντιπολίτευσης, για τη στημένη δημοσιογραφία και έχουν γυρίσει την πλάτη πολλάκις σε μεθοδεύσεις, αυτού του είδους. Αυτό θα γίνει και σήμερα.
Τι να σας υπενθυμίσω; Να σας θυμίσω τι έλεγαν για τα
έργα των οδικών αξόνων:

Το πρώτο διάστημα ότι δεν θα τα ολοκληρώσει η δογματική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στη συνέχεια ότι καθυστερούμε και δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και, όταν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, ότι εγκαινιάζαμε τα έργα που είχαν ολοκληρωθεί επί των κυβερνήσεων τους.
Τις περισσότερες φορές που καταγγέλλει η αντιπολίτευση αναφερόμαστε είτε σε γελοιότητες είτε σε στημένες επικοινωνιακές ιστορίες. Τα γνωστά fake news, των επικοινωνιακών επιτελείων, που, ιδιαίτερα σήμερα, θέλουν να καλύψουν τις καθημερινές και συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αφορούν την αντιπολίτευση και τα στελέχη της.

Κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή κ. υπουργέ; Θεωρείτε κι εσείς ότι ο κ. Καμμένος έχει στοχοποιηθεί για να πέσει η κυβέρνηση;
Έχουν επιχειρήσει τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση. Θυμηθείτε: από την περίοδο του καθημερινού αιτήματος του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, περάσαμε στην περίοδο των αιτημάτων παραίτησης και στοχοποίησης συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης. Αυτή διανύουμε και σήμερα, αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα υλοποιήσουμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του και θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Η κυβερνητική συνοχή όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά θωρακίζεται κάθε μέρα. Θωρακίζεται από τα βήματα να βγει η χώρα, οριστικά τον Αύγουστο, από την περιπέτεια των μνημονίων, που την έβαλε η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός. Θωρακίζεται από την πορεία των δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας, που επιτέλους βλέπουν μια κυβέρνηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των επενδύσεων και όχι της αποεπένδυσης και της φτωχοποίησης της χώρας. Θωρακίζεται από την προσπάθεια να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους, να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη... Να επιστρέφουν τα πλεονάσματα σε αυτούς που έχουν επωμιστεί τα βάρη. Θωρακίζεται από τις πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που υλοποιούνται για να μην τρώνε τα κυκλώματα τους κόπους του ελληνικού λαού. Θωρακίζεται από τη διεθνή αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας και της φωνής που έχει αποκτήσει, με την πολιτική και τη στάση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Θωρακίζεται τέλος από την ελπίδα και την προσμονή του ελληνικού λαού για αυτή τη κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα που ζει καθημερινά.

Εσείς, προσωπικά, δεχτήκατε μια σφοδρή κριτική από τον κ Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά και από βουλευτές του, ότι «ενώ είχαμε μια τόσο μεγάλη τραγωδία στη δυτική Αττική, ούτε ακυρώσατε, ούτε επισπεύσατε το ταξίδι σας στην Αμερική». Ποια είναι η απάντησή σας;
Γι' αυτό σας απάντησα πριν για τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και του κ. Μητσοτάκη. Καταρχάς, να σας πω ότι πραγματικά αποτελεί για μένα εύσημο να με καταγγέλλουν συγκεκριμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το Υπουργείο Υποδομών, σε τέτοια γεγονότα, δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα. Γνωρίζει, επίσης, καλά ως πρώην πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα, αλλά και ποια είναι η κατάσταση χάους της αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας, του ελλιπέστατου χωροταξικού σχεδιασμού και της ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού υποδομών, που άφησαν κληρονομιά στη χώρα. Είναι από τα μεγάλα διαχρονικά σπορ του παλαιοκομματισμού, η ανυπαρξία χωροταξικής πολιτικής και ο κ. Μητσοτάκης, ως Μητσοτάκης, το γνωρίζει αυτό καλύτερα από όλους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενώ στην πρώτη του δήλωση μίλησε για διαχρονικές ευθύνες, τις επόμενες ημέρες άλλαξε γραμμή δήθεν αναζητώντας ευθύνες. Θα μπορούσε να τις βρει στα γραφεία της ΝΔ και στις φωτογραφίες των στελεχών της.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες, κινητοποιεί όλα τα υπουργεία
και όλους μας, για να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα σε έκτακτες καταστάσεις και να συνδράμουμε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες. Και σε αυτή την καταστροφή, το Υπουργείο Υποδομών κινητοποιήθηκε και πραγματοποίησε τους ελέγχους που όφειλε να πραγματοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Άμεσα. Οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν μόνιμα στην περιοχή. Η επικοινωνία, επίσης, συνεχής.

Τα συμπεράσματα μπορούν όλοι να τα αντιληφθούν: ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που είχαμε νεκρούς συμπολίτες μας, γνωρίζοντας τα πάντα, ακόμη και το ότι δεν υπάρχουν ούτε τυπικά αρμοδιότητες στο Υπουργείο, αναρωτήθηκε γιατί δεν επέστρεψα από επίσημη επίσκεψη στην Αμερική.
Όταν χάνονται συμπολίτες μας, από φυσικές καταστροφές, είναι ώρα θλίψης, σκέψεων και αναστοχασμού όλων. Αυτή είναι η απάντηση στους λαϊκιστές της ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη, που έχουν την ευθύνη ως παράταξη για το σύνολο του πολεοδομικού χάους, της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και της ελλιπούς αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας.

Πόσο σημαντικό ήταν το ταξίδι σας στις ΗΠΑ; Ποιες ήταν οι σημαντικότερες επαφές σας και τι αποτελέσματα αναμένετε;
Μετά το απολύτως επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και με τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς, με αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Επομένως, πρέπει να υλοποιηθούν και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις για συγκεκριμένα θέματα των παραγωγικών Υπουργείων, με τους αντίστοιχους φορείς των ΗΠΑ, να γνωστοποιήσουμε μια σειρά από συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις και να υλοποιηθεί ο στόχος για τη μεταφορά παραγωγικών δομών στη χώρα μας και συνεργασιών. Οι τομείς των υποδομών, των συνδυασμένων μεταφορών, των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στα αντίστοιχα πεδία, είναι κρίσιμοι τομείς για την ελληνική οικονομία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την ανεύρεση πόρων και συνεργασιών, για να σταθούμε στα πόδια μας, να πετύχουμε μείωση της ανεργίας και πραγματική ανάπτυξη στην παραγωγή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν συναντήσεις με το StateDepartment, με τον εκτελούντα χρέη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Οικονομικές
και Υποθέσεις Επιχειρήσεων Brian McFeeters, με τον Λευκό Οίκο με τον αναπληρωτή βοηθό του Αμερικανού Προέδρου για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Everett Eissenstat, με την υπουργό Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών Elaine L. Chao, αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα με την εκτελούσα χρέη αντιπροέδρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και διευθύντρια για τη Στρατηγική και τις Επιχειρήσεις Anna Bjerde, καθώς και συσκέψεις με σειρά επιτελικών στελεχών για τη συνεργασία και παροχή τεχνογνωσίας σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, με γερουσιαστές στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα με τους John Sarbanes, Gus Bililakis και Dina Titus, με το Εμπορικό Επιμελητήριο και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και με κέντρα καινοτομίας.

Από αυτές τις επαφές κ. υπουργέ διαπιστώσατε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια, απέδωσαν και απομακρύνθηκαν οι κίνδυνοι των σεναρίων ανασφάλειας για την πορεία μας. Βλέπουν μια χώρα που αποτελεί σήμερα ευκαιρία επένδυσης, με σταθερότητα και με σαφή προσανατολισμό την έξοδο από τα προγράμματα. Πιστεύω ότι είναι πλέον θέμα συστηματικής δουλειάς να προχωρήσουμε σε συνεργασίες υλοποίησης σημαντικών υποδομών και νέων μονάδων παραγωγής στη χώρα μας, καθώς και δόμησης σταθερών συνεργασιών ελληνικών εταιρειών σε χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.

Οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη χώρα δυστυχώς δεν είναι από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δεν υπήρχαν ποτέ υπηρεσιακές μονάδες για τον στρατηγικό σχεδιασμό, για την ασφάλεια των υποδομών και για την εξωστρέφεια. Ιδρύθηκαν με την έκδοση του νέου οργανισμού του Υπουργείου, πριν από ένα μήνα περίπου. Η χώρα βαδίζει με άλλο σκεπτικό, με άλλη κατεύθυνση. Βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο. Η επίσημη επίσκεψη στην Αμερική έγινε με συγκεκριμένο σχεδιασμό, για συγκεκριμένες υποδομές και πεδία συνεργασίας. Η συστηματική δουλειά, ο σχεδιασμός και η αφοσίωση μας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού θα αποδώσει καρπούς.

Κύριε Σπίρτζη υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία από τις πλημμύρες στη Μάνδρα κι αν ναι, σε ποιους θα πρέπει να αποδοθούν; Γιατί σας ακούσαμε να δηλώνετε ότι είναι λαϊκισμός να αναζητούνται ευθύνες αυτή τη στιγμή στον δήμο και την περιφέρεια;
Είπα και το επαναλαμβάνω ότι όποιος προσπαθεί να αναζητήσει ευθύνες στον περιφερειάρχη ή στον δήμαρχο που υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση τη στιγμή που έχουμε τέτοια γεγονότα, κοροϊδεύει και λαϊκίζει.

Η κατάσταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας είναι δραματική. Από το 1994 έχουν καταγραφεί 172 πλημμύρες, χωρίς να υπολογίζονται αυτές του τελευταίου τριμήνου.
Σας ρωτώ λοιπόν σε ποια περιοχή της χώρας δεν είχαμε τα ίδια φαινόμενα με την Μάνδρα, που εκτός των παθογενειών είχαμε ένα πραγματικά ακραίο καιρικό φαινόμενο;
Η χώρα μας, δυστυχώς, όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη, δεν ήταν θωρακισμένη, για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν είχε τις υποδομές για να αντιμετωπίσει ακόμη και τις συνήθεις για τον τόπο μας καιρικές συνθήκες.
Οι αιτίες πολλές και οι στρεβλώσεις διαχρονικά αντί να βελτιώνουν την θωράκιση της χώρας την επιδείνωσαν.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου και αν υπήρξαν καταστροφές, οι αιτίες είναι ίδιες: Μηδενικός χωροταξικός σχεδιασμός, μπαζωμένα ρέματα, κλεισμένα ρέματα με μικρούς ή ανύπαρκτους αγωγούς, καταπατημένες εκτάσεις και δόμηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις όχθες των ρεμάτων, ανύπαρκτα δίκτυα όμβριων υδάτων, άναρχη δόμηση, άναρχη χωροθέτηση, ακόμη και δημόσιων υποδομών.
Να αναφέρουμε ενδεικτικά παραδείγματα:

Στην Άρτα, τα αναχώματα του ποταμού είχαν καταστραφεί και τα αδρανή υλικά είχαν χρησιμοποιηθεί για τοπική οδοποιία.
Στον Έβρο, ο βιολογικός καθαρισμός είχε γίνει μέσα στη ζώνη πλημμύρας και καταστράφηκε. Το ίδιο συνέβη με αντλιοστάσια στη Σκόπελο, στη Σαμοθράκη και αλλού.
Στη Σκόπελο, κλείστηκε το ρέμα και στη θέση του υπήρξε αγωγός μικρής διατομής που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Πλημμύρησαν οι κατοικίες, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία του νησιού. Καταστράφηκαν περιουσίες, υποδομές, αντλιοστάσια, μέρος του οδικού δικτύου.

Στη Σαμοθράκη, τέσσερα ρέματα καταλήγουν μέσα στον οικισμό. Μέσα στο ένα από αυτά έχει οικοδομηθεί το δημαρχείο της Σαμοθράκης, ενώ ο μικρής διατομής αγωγός δεν επαρκούσε και έσπασε. Τα ίδια περιστατικά και στη Μάνδρα με ρέματα κλεισμένα, με μικρούς ή καθόλου αποχετευτικούς και συλλεκτήριους αγωγούς όμβριων υδάτων.
Στη Σκόπελο, ο παραλιακός δρόμος και οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες βρίσκονταν σε ψηλότερο σημείο από τις κατοικίες, με μικρούς ανύπαρκτους οχετούς. Πλημμύρησαν οι κατοικίες των συμπολιτών μας.

Στην Καλαμάτα το ίδιο, με ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά δίκτυα και προστασία.
Σε κάθε τέτοια πλημμύρα υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών, βράχων και λάσπης κατακλύζουν τους οικισμούς, φράζουν τις οδεύσεις του νερού και η συνέχεια της καταστροφής είναι δεδομένη.

Θέλω ακόμη να παρατηρήσω ότι στις περιοχές που έχουμε καταστροφές, που δεν έχουμε αντιπλημμυρική προστασία είναι συνήθως οι φτωχογειτονιές των αστικών κέντρων και οι φτωχές περιοχές της περιφέρειας. Εκεί που ο χωροταξικός σχεδιασμός για δεκαετίες ήταν σκόπιμα ανύπαρκτος, εκεί που οι πολίτες είχαν ξεχαστεί από το κράτος και τις κυβερνήσεις, εκεί που τα ποτάμια και τα ρέματα αφέθηκαν στην τύχη τους, στις καταπατήσεις και στην άναρχη χωροθέτηση δράσεων μέσα σε αυτά.

Σας παροτρύνω να ρωτήσετε τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους όλης της χώρας. Ρωτήστε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Τζιτζικώστα: φέτος μετά από τόσα χρόνια από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ζήτησε την συνδρομή της ΕΥΑΘ και την οικονομική κάλυψη. Ρωτήστε τον δήμαρχο Σκοπέλου, τον δήμαρχο Σαμοθράκης, όποιον δήμαρχο επιθυμείτε: Ποια είναι η τεχνική υπηρεσία του δήμου; Πόσους μηχανικούς έχουν; Ποιες προβλέψεις είχαν για την κάλυψη των αναγκών τους;
Να σας πούμε εμείς. Ένας τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός στη Σκόπελο και κανένας στη Σαμοθράκη.

Τα γνωρίζει καλά ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Τα είχε διορθώσει όλα τότε κάνοντας απολύσεις, δεσμεύοντας τη χώρα να κάνει μία πρόσληψη για κάθε 10 και στη συνέχεια 4 συνταξιοδοτήσεις, αλλά και σήμερα μιλά για μεγάλο δημόσιο τομέα. Δεν έχει ακόμη καταλάβει το κακό που έχουν κάνει στον τόπο, με την ενεργό συμμετοχή του…

Αυτά τα προβλήματα είναι προβλήματα που δεν λύνονται δυστυχώς σε δύο ή σε τρία χρόνια. Δεν λύνονται με έναν νόμο. Απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, σοβαρές μελέτες, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και αλλαγή νοοτροπίας. Την αλλαγή κακών πρακτικών, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, όπως οι καθυστερήσεις εγκρίσεων πολλών φορέων αλλά και την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας μας, σε σχέση με την αυθαίρετη δόμηση, με τα ρέματα, με τη χαοτική πρακτική που χτίστηκε η χώρα μας.

Για ό,τι συνέβη στη δυτική Αττική ευθύνονται μόνο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Η σημερινή κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά αλλά και η Περιφέρεια Αττικής τι έχετε κάνει σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκεστε στην εξουσία; Υπάρχουν καταγγελίες ότι έμειναν μελέτες για αντιπλημμυρικά τρία χρόνια στα συρτάρια. Ποια αντιπλημμυρικά έργα έχετε δρομολογήσει;

Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υποδομών έχει ως αρμοδιότητα μόνο τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και κανένα έργο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αναζητούμε όμως τη σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στα αντιπλημμυρικά έργα.
Για την περιφέρεια Αττικής: Από το 2010 έως το 2014 εντάχθηκαν έργα ύψους 3.629.560 ευρώ.

Από το 2015 ως το τέλος του 2017 έχουμε εντάξεις έργων 302.457.338 ευρώ. Τι να συγκρίνετε; Τα 3,5 εκατ. με τα 302;
Για την υπόλοιπη Ελλάδα: Από το 2010 έως το 2014 εντάχθηκαν έργα ύψους 21.061.062ευρώ. Από το 2015 ως το τέλος του 2017 έχουμε εντάξεις έργων 90.053.074 ευρώ. Τι να συγκρίνετε; Τα 3.5 εκατ. με τα 302; Ή τα 21 με τα 90 εκατ. ευρώ;

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σας δίνω και τους πίνακες με ένα ένα τα έργα, τη χρηματοδότηση, τον τίτλο του έργου, το ενάριθμο, την περιγραφή του και το έτος. Αν έχετε χώρο να το δημοσιεύσετε σας παρακαλώ. Να γνωρίζουν όλοι τι έκαναν και τι κάναμε μέσα στις πιο σκληρές οικονομικές συνθήκες. Όπως σας δίνω και το ενημερωτικό για τα έργα και τις μελέτες που υλοποιούνται σήμερα από το Υπουργείο Υποδομών... Έργα που εκρεμούν δεκαετίες όπως το ρέμα του Ερασίνου, της Εσχατιάς, του Αγ. Γεωργίου και πολλά άλλα.

Ακόμη κι αυτή τη δήλωσή μου πέρσι στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, ότι θα ενταχθούν πολλά αντιπλημμυρικά έργα,
οι κύριοι της ΝΔ προσπάθησαν μέσα στην τραγωδία της Μάνδρας να εκμεταλλευτούν και να διοχετεύσουν ψέματα...
Πρόσθετα έχουμε προβλέψει 250.000.000 ευρώ κυρίως αντιπλημμυρικά έργα για όλες τις περιοχές που διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι, μιας και οι συμβάσεις που είχε συνάψει η ΝΔ δεν είχαν προβλέψει ούτε μελέτες για τα δίκτυα εντός των οικισμών ή τα ρέματα που υποδέχονται τα όμβρια των αυτοκινητοδρόμων. Παρακαλούμε να μας συγκρίνετε.

Οι δήμοι, κ. υπουργέ, ποιες ευθύνες έχουν σ' αυτή την υπόθεση γιατί πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν; Η δμαρχος Μάνδρας δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικό. Έχει μόνο έναν μηχανικό. Τι λέτε;
Θα παρακαλούσα και εσάς και τη δήμαρχο Μάνδρας να το πείτε στον κ. Μητσοτάκη και σε όσους αποδέχτηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση να γίνονται απολύσεις, σε όσους αποδέχτηκαν και δέσμευσαν τη χώρα για κάθε 4 συνταξιοδοτήσεις να γίνεται μία πρόσληψη.

Θα σας παρακαλούσα, να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη για τον ένα μηχανικό στον δήμο Μάντρας, για τον κανένα μηχανικό στον δήμο Σαμοθράκης, για τον ένα τεχνολόγο μηχανικό στον δήμο Σκοπέλου και για την τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με ευθύνη όλων όσων αποδέχονται τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό του κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και σήμερα μιλούν για μεγάλο δημόσιο τομέα.

Αυτό που θεσμοθετήσαμε είναι να μπορούν να γίνονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των δήμων και οποιουδήποτε κεντρικού φορέα για να υλοποιούνται έργα όπου οι δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Επίσης, η ΚΕΔΕ ζήτησε να μπορούν να γίνονται προγραμματικές συμβάσεις και μεταξύ των δήμων, κάτι που είναι λογικό και θα θεσμοθετηθεί άμεσα.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πορεία εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και πότε υπολογίζετε ότι θα κλείσουν οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς;
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν την τεράστια κλοπή που γινόταν από τα κυκλώματα των πλαστών εισιτηρίων και καρτών. Είναι όμως ακόμη νωρίς.
Ο μέσος όρος των μηνιαίων καρτών που πουλιόταν, ήταν περίπου 250.000. Μέχρι σήμερα έχουμε περάσει τις 330.000 προσωποποιημένες κάρτες. Τα εισιτήρια που εκδίδονται είναι πολύ περισσότερα.

Επίσης, μετά την ταλαιπωρία των πολιτών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναθεώρησε την άποψή της και θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό τον πρόεδρό της και τέως πρόεδρο του ΣΤΕ, κ. Μενουδάκο. Επομένως, επιτέλους, μπορούμε να στείλουμε ταχυδρομικά τις προσωποποιημένες κάρτες, μέσω ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων στοιχείων. Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η εφαρμογή στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΣΑ και θα αρχίσει η έκδοση των καρτών για τους ανέργους, τα ΑΜΕΑ, την στρατευμένη νεολαία μας, τα στελέχη της αστυνομίας και των υπηρεσιών που έχουν συμβάσεις με τον ΟΑΣΑ.

Στόχος μας είναι λειτουργήσουν οι αυτόματες πόρτες στο τέλος Δεκεμβρίου.
Είναι όμως ενδεικτικό κύριε Ψύλλια: Πόσο έχει αναδειχθεί το θέμα των κυκλωμάτων που υπήρχαν στις αστικές συγκοινωνίες; Ποιοι είχαν την ευθύνη για τις διαδικασίες που επέτρεπαν την δράση τέτοιων κυκλωμάτων; Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Θα ρωτήσει ποτέ κανείς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη γι αυτά;

Θυμάστε φαντάζομαι τα στημένα ρεπορτάζ συγκεκριμένων μέσων και δημοσιογράφων, σε αμαξοστάσια για τον παλαιό στόλο των λεωφορείων; Θα δείτε τις επόμενες ημέρες πλήθος ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση τους. Πως θα αγόραζαν οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών νέα λεωφορεία και κατάλληλο εξοπλισμό με το πλιάτσικο που γινόταν; Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η Αστυνομία συνέλαβε άτομα που διακινούσαν πλαστά εισιτήρια.

Πόσο αναδείχθηκε το σύστημα τηλεματικής των λεωφορείων και οι θετικές επιπτώσεις στη ζωή, στην καθημερινότητα των πολιτών;
Ήμασταν σίγουροι ότι και για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα υπήρχαν αντιδράσεις και θα επιχειρούσαν πολλοί να ακυρώσουν την λειτουργία του. Είμαστε σίγουροι και σήμερα ότι πολλοί θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την πλήρη εφαρμογή του.

Η δέσμευσή μας για να αλλάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες, να παρέχουμε άλλη δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική, ποιότητα και αξιοπιστία στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, βελτίωση της καθημερινότητας μας και του αστικού περιβάλλοντος περνά μέσα από μεγάλες τομές, σύγχρονης τεχνολογίας και έχει πολλαπλά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως για τον κόσμο της εργασίας, που τα χρησιμοποιεί καθημερινά.

Και κάτι τελευταίο. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Σας ικανοποίησε η εκλογή της Φώφης Γενηματά στην ηγεσία του νέου Φορέα; Κάποιοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν την κυβερνητική σας συνεργασία «γιατί αυτοί που την στήριξαν, όπως πχ ο κ Λαλιώτης ή ο κ Παπανδρέου, είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον κ Μητσοτάκη». Τι λέτε;

Εύχομαι να είναι έτσι όπως το περιγράφετε. Εύχομαι να έχουν επικρατήσει ξανά οι αντιλήψεις της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ή έστω της μη συνεργασίας με τον νεοφιλελευθερισμό.

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι ακριβώς αντίθετες φήμες, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε βέβαιη τροχιά συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη.
Η αντιπαράθεση των υποψηφίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που δεν είναι νέος φορέας κατά την άποψη μου, δεν ανέδειξε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ποιοι ήθελαν την συνεργασία του προοδευτικού κόσμου και ποιοι τη συστράτευση με τον νεοφιλελευθερισμό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είχε πολιτική και ιδεολογική χροιά, τουλάχιστον δημοσίως, αλλά αναμέτρησης μηχανισμών.

Μένει να αποδειχθεί. Η έως σήμερα τακτική του δήθεν διμέτωπου αγώνα, που οδηγεί σε πολιτικές συγκλίσεις στο πρότυπο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι αναγνώσιμη και απορριπτέα από τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Η ύπαρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου των κομμάτων του προοδευτικού χώρου για το κοινωνικό κράτος, την ευρωπαϊκή πολιτική, την Δημοκρατία, την παιδεία, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αναδείξει τις πολιτικές συγκλίσεις, τις διαφωνίες και την στρατηγική του κάθε κόμματος. Αυτή είναι και η πρόταση μου και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο με αυτό το περιεχόμενο.

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, περιφέρεια αττικής, μπε, βουλη, fake, news, ελλαδα, απε-μπε, τσιπρας, καμμενος, εκλογες, νεα δημοκρατια, υπουργοι, ηπα, τραπεζες, anna, john, gus, συγκεκριμένο, αφοσίωση, καλαματα, ευαθ, σαμαρας, βενιζελος, συμμετοχή, συριζα, κεδε, εισιτήρια, ηλεκτρονική, ΟΑΣΑ, αμεα, συγκοινωνιες, δραση, λεωφορεια, οασθ, θεσσαλονικη, νέα, παπανδρεου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, στημενα, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ξανα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, χωρες, περιφέρεια αττικής, ηλεκτρονική, το θεμα, αμεα, αρτα, αστυνομια, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, ηπα, θεμα, ξενοδοχεια, οασθ, οικονομια, πλαισιο, σαμοθρακη, σημερινη, τυχη, φημες, φωτογραφιες, ψεματα, ωρα, gus, news, αμερικη, απε, απε-μπε, αττικη, αφορμη, αφοσίωση, βιωσιμη αναπτυξη, γεγονοτα, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δρομος, δικτυα, δυτικη αττικη, δυτικη, ευαθ, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, εμειναν, εμπορικο επιμελητηριο, εργα, εξυπηρετηση, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχες, ετος, ευθυνη, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, υποθεση, οικο, κεδε, κυβερνηση, κυριε, κλοπη, κογκρεσο, λαλιωτης, λειτουργια, λογο, μητσοτακης, μηχανικος, μειωση, νεολαια, μπε, παντα, ορος, οφελος, οχθες, πεδια, πινακες, ποιοτητα, πλιατσικο, πλημμυρα, πορτες, προβληματα, προγραμματα, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταλαιπωρια, τεως, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, υλοποιηση, φαντασματα, χρηστος, anna, ασφαλεια, βηματα, εφαρμογη, ετοιμη, fake, φιλοι, john, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, χροια, λευκο, ποδια, ποταμια, ταξιδι, τραπεζα, θελω να, θεματα, θετικα, υλικα
Τυχαία Θέματα
Σπίρτζης,spirtzis