Σπάνιο ποντίκι-«έμπνευση» για τον Steve Jobs πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 147.000 λιρών Αγγλίας

Το σπάνιο ποντίκι με τα τρία κουμπιά δημιουργήθηκε από τον «μύθο» στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών Douglas Engelbart το 1968.

Ένα ποντίκι για υπολογιστή που λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για το πρώτο ποντίκι με ελεγχόμενο rollerball του αείμνηστου CEO της Apple, Steve Jobs πουλήθηκε πρόσφατα για 147.000 λίρες Αγγλίας.

Το σπάνιο ποντίκι με τρία κουμπιά και ένα coding key set που δημιουργήθηκαν από τον Αμερικανό μηχανικό, εφευρέτη και πρωτοπόρο των υπολογιστών και του Διαδικτύου Douglas Engelbart έπιασε 12πλάσια τιμή από την αξία του σε μια δημοπρασία του οίκου RR Auction με έδρα τη Βοστώνη.

«Το σπάνιο ποντίκι υπολογιστή με τρία κουμπιά σχεδιασμένο από τον Engelbart, με διαστάσεις περίπου 4″ x 2,75″ x 2,5″, χρησιμοποιούσε δύο μεταλλικούς δίσκους (που αντιστοιχούν στον άξονα Χ και στον άξονα Υ) στο κάτω μέρος για ΄την πλοήγηση του κένσορα αντί για μια μπάλα ή ένα οπτικό φως που χρησιμοποιήθηκε αργότερα», αναφέρεται στην περιγραφή του προϊόντος στη σελίδα της δημοπρασίας.

Διαθέτει coding key set με πέντε πλήκτρα, επιτρέποντας 31 συνδυασμούς για πληκτρολόγηση και εισαγωγή εντολών. Αυτή η διαμόρφωση επέτρεπε σε έναν χρήστη να δείχνει και να κάνει κλικ χρησιμοποιώντας το ποντίκι με το δεξί χέρι, ενώ ταυτόχρονα να εισάγει εντολές χρησιμοποιώντας το σύνολο κλειδιών με το αριστερό. Και οι δύο συσκευές είναι πλήρεις με τα καλώδια τους, τα οποία καταλήγουν σε σειριακές υποδοχές. Και τα δύο παρουσιάζουν φθορά και ρύπανση εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης και της παλαιότητας.

Το 1979, όταν ο Steve Jobs περιόδευε στο Xerox PARC είχε την ευκαιρία να δει το συγκεκριμένο ποντίκι. Εντυπωσιάστηκε πολύ από τη φιλικότητά του προς τον χρήστη και έτσι αποφάσισε να απλοποιήσει και να ενσωματώσει αυτές τις έξυπνες δυνατότητές του στους υπολογιστές της Apple.

Ωστόσο, τα ποντίκια Xerox που κόστιζαν 245 λίρες δεν «περπάτησαν» και ο Τζομπς αποφάσισε να δημιουργήσει μια έκδοση με ένα κουμπί που κόστιζε μόνο 15 $. Στη συνέχεια, η Apple αγόρασε την πατέντα για το ποντίκι του Engelbart περίπου 40.000$ και προσέλαβε την εταιρεία σχεδιασμού IDEO για να το κάνει πραγματικότητα.

Ο Μπόμπι Λίβινγκστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RR Auction είπε πως η «εφεύρεση του Ένγκελμπαρτ, εν μέρει, άλλαξε την πορεία της σύγχρονης ζωής. Αυτή η συσκευή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας των υπολογιστών».

#JOBS #ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ #ΠΟΝΤΙΚΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα