Σοβαρές καταστροφές στην Ηλεία από την κακοκαιρία- Κατολίσθηση «έκοψε» στη μέση την παλιά Ε.Ο Πύργου – Ολυμπίας (pics)

Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, διανύει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με τους δημότες του, απ’ άκρη σ’ άκρη να «δοκιμάζονται» από τις τεράστιες καταστροφές που αφήνει – καθημερινά – πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και την Ηλεία.

Το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας βρήκε αποκλεισμένους και τους κατοίκους του Κρυονερίου, ενώ μια μεγάλη κατολίσθηση στον Πλάτανο «έκοψε» στη μέση την παλιά Ε.Ο

Πύργου – Ολυμπίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Γιώργο Γεωργακόπουλο δεν… προλαμβάνει να «μετρά» ζημιές και να κάνει παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων. Από τη μια άκρη του δήμου στην άλλη «τρέχουν» και οι Τεχνικές Υπηρεσίες με τον αντιδήμαρχο Νίκο Μαρούντα, ενώ τη μια μετά την άλλη διορθώνει τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης η ΔΕΥΑ Α.

Ο με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Λινάρδο, προκειμένου να μη μείνει ούτε ένας δημότης χωρίς νερό. Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω σημεία για να δώσει λύσεις, μαζί με τους – παραπάνω – συνεργάτες του, το δυνατό συντομότερα.

Σημαντική ωστόσο είναι και η συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με μηχανικούς και εργολάβους, που συνεπικουρούν στο έργο αποκατάστασης της βατότητας, όπου χρειάζεται.

Στο Κρυονέρι

Χθες το πρωί, οι κάτοικοι του Κρυονερίου, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, λόγω μιας μεγάλης κατολίσθησης και μιας σοβαρής καθίζησης λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν την είσοδο του χωριού. «Η εικόνα μιλά από μόνης της», λέει ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Γεωργίου, με την άσφαλτο, σε μήκος 100 περίπου μέτρων να έχει βαθιές ρηγματώσεις και σε άλλα σημεία να έχει «φουσκώσει», γεγονός που μαρτυρά ότι το φαινόμενο ξεκίνησε αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου. Λίγα μέτρα πιο πέρα, μια μεγάλη κατολίσθηση έκλεισε το δρόμο σε όλο το μήκος. «Αυτά τα φαινόμενα φοβόμασταν όταν λέγαμε ότι είναι ανάγκη να φτιαχτεί ο δρόμος προς το Λάσδικα», λέει ο κ.Γεωργίου μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς».

Στο χωριό, από νωρίς το πρωί έφτασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με μηχανικούς της Π.Ε Ηλείας και τον εργολάβο κ.Νικολετόπουλο ο οποίος έχει «ανοιχτή εργολαβία» προκειμένου να μπορεί να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. «Η παρέμβαση που πρέπει να γίνει απαιτεί μεγάλο έργο, γιατί το επίπεδο ολίσθησης και η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που απαιτούν μια προσεκτική μελέτη, κι αυτό θα μας πάρει καιρό. Είναι πολύ δύσκολο το σημείο και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», σχολίασε ο κ.Γεωργιόπουλος, δεσμευόμενος ότι θα γίνει άμεσα μια προσπάθεια βελτίωσης της βατότητας του δρόμου προς το Λάσδικα, για να μπορούν οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται και να πηγαίνουν στις δουλειές τους, αφού κρίθηκε απαραίτητο να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Χελιδόνι – Κρυονέρι. Πάντως, ο κ.Γεωργιόπουλος συμβούλευσε τους κατοίκους και κυρίως τους οδηγούς – σε όλη την Ηλεία – να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τα φαινόμενα είναι συχνά.

Οι παρεμβάσεις στο σημείο, για τον καθαρισμό των χωμάτων και υλικών της κατολίσθησης ολοκληρώθηκαν αργά χθες το απόγευμα, ενώ οι μαθητές, που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Χελιδονίου και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πελοπίου, χθες δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε αποφασιστεί πως θα γίνει, με ασφάλεια, η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους.

Έκλεισε και η παλιά Ε.Ο

Μια σοβαρή κατολίσθηση στην έξοδο της Τ.Κ Πλατάνου προς την Ολυμπία, έκλεισε το τμήμα της παλιάς Ε.Ο Πύργου – Ολυμπίας για αρκετές ώρες, ενώ ο φόβος των αρμοδίων είναι ο κίνδυνος περαιτέρω εξέλιξης του φαινομένου, καθώς ακριβώς πάνω από το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται το νεκροταφείο. Για το λόγο αυτό, στο σημείο έφτασε και ο Περιφερειάρχης Ηλείας κ.Γεωργιόπουλος με μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να κάνει αυτοψία στο σημείο.

«Οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της Αρχαίας Ολυμπίας. Έχουμε καθιζήσεις και κατολισθήσεις, σε Νεράιδα, Κρυονέρι, Χελιδόνι, Ξηρόκαμπο, Μουριά, Υψηλό, Βασιλάκι, Φλόκα και Ολυμπία. Τα μηχανήματά μας, μαζί με μισθωμένα οχήματα και με τη συμβολή της Π.Ε Ηλείας όπου χρειάζεται, δουλεύουν ασταμάτητα για την άρση των καταπτώσεων και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, γιατί διαρκώς οι ζημιές αυξάνονται», σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ.Γεωργακόπουλος.

Κανονικά η υδροδότηση

Γρήγορα αντανακλαστικά» απέδειξε ο ότι έχει η ΔΕΥΑ Α.Ο αφού πέραν του Χελιδονίου – που εκεί η ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης ήταν εξαιρετικά σοβαρή, καθώς παρασύρθηκε από τον δρόμο της Νεράιδας – δεν έμεινε κανένα χωριό και οικισμός χωρίς νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αυτό ήταν το μεγάλο μας στοίχημα, να μη μείνει κανένα χωριό χωρίς νερό», είπε στην εφημ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Α.Ο Γιώργος Λινάρδος.

Οι ζημιές τόσο στην Ολυμπία όσο και σε χωριά και οικισμούς της Φολόης και της Λασιώνος επιδιορθώθηκαν άμεσα, με τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑ αλλά και μισθωμένους εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ αργά χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε – μετά από τεράστιο αγώνα – η υδροδότηση του Χελιδονίου, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως η βλάβη θα διορθωθεί μετά από 2-3 ημέρες.

Πηγή: patrisnews

Keywords
Τυχαία Θέματα