Σοβαρές ανωμαλίες στην καρδιά σε υψηλό ποσοστό ασθενών με COVID-19

Εξετάσεις για τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο έδειξαν ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικά καρδιακά προβλήματα.

Οι καρδιακές εξετάσεις ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο αποκάλυψαν μια σειρά ανωμαλιών που μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα διοχέτευσης αίματος και σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν στην αποτυχία λειτουργίας του οργάνου.

Οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασαν ηχοκαρδιογραφήματα από περισσότερους από 1.200 ασθενείς σε 69 χώρες και διαπίστωσαν καρδιακά προβλήματα στο 55%, με έναν στους επτά να εμφανίζει σημάδια «σοβαρών ανωμαλιών». Οι σαρώσεις διαπίστωσαν βλάβη στις κοιλίες - τους δύο κύριους θαλάμους της καρδιάς - σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών, ενώ το 3% είχε υποστεί καρδιακές προσβολές και ένα άλλο 3% είχε φλεγμονή του καρδιακού ιστού. Η πλειονότητα δεν είχε γνωστή καρδιακή νόσο πριν από τη σάρωση.

«Η ποσότητα των ατόμων με μια μη φυσιολογική σάρωση ήταν πολύ υψηλή», δήλωσε η γιατρός Anda Bularga, ερευνητής στο Εδιμβούργο που εργάστηκε στη μελέτη. «Οι μισοί από αυτούς είχαν μια μη φυσιολογική σάρωση, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ιογενή λοίμωξη». Οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς ηχοκαρδιογραφήματα μόνο όταν υποπτεύονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά. Επομένως ο υψηλός αριθμός ανωμαλιών δεν είναι απροσδόκητος. Το πόσο συχνή είναι η καρδιακή βλάβη στους ασθενείς Covid-19 γενικότερα δεν είναι σαφές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη σημασία των ευρημάτων εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα