Σκοπιανό: Η σκυτάλη... σε Τσίπρα - Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι

Την προσεχή Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σόφια όπου θα έχει συνάντησημε τον Σκοπιανό ομολόγό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων.

Πλέον, τη σκυτάλη παίρνουν οι δύο πρωθυπουργοί προκειμένου να δώσουν οριστική λύση. Τσίπρας

και Ζάεφ θα συναντηθούν στις 17 Μαΐου στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο περιθώριο της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική διπλωματία εστιάζει στο να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα καταστεί πλήρης, νομικά δεσμευτική, ισχυρή και πολιτικά διαχειρίσιμη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να θέσει ως προϋπόθεση συνολική συμφωνία τώρα, ενώ να δεχτεί σε στάδια την εφαρμογή της.

Στο διήμερο των συνομιλιών είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι και τις κρίσιμες συνόδους ΕΕ και ΝΑΤΟ να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Βρισκόμαστε σε πολύ ευαίσθητη φάση», δηλώνει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της γείτονος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως για τις εξελίξεις παρά μόνο να σας παραπέμψω στις δηλώσεις Νίμιτς», συνέχισε. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Νίμιτς μετά από την συνάντησή του με Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Την σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ότι η συνανάπτυξη στην περιοχή, για την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι το «κλειδί» για την σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη λύση του λύση του προβλήματος.

«Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων», σημείωναν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο των συνομιλιών των αρχηγών των δύο χωρών, ωστόσο στην Αθήνα καταγράφεται αισιοδοξία για μια «ευτυχή» κατάληξη και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Τα Σκόπια ναι μεν αποδέχθηκαν το νέο όνομα να είναι και για εσωτερική χρήση (erga omnes), αλλά έθεσαν ως όρο η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να πραγματοποιηθεί όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δύο χρόνων και στη βάση ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη. Ως αντάλλαγμα ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και να δρομολογηθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Το βασικό σενάριο που προωθείται είναι μια συμφωνία που θα επικυρωθεί με την υπογραφή διεθνούς συνθήκης και ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά από την αναθεώρηση του Συντάγματός της.

Στο ζήτημα του ονόματος οι δύο πλευρές έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο όνομα Άνω Μακεδονία (GornaMakedonija), χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι το Νέα Μακεδονία (NovaMakedonija). Η Αθήνα ζητούσε το όνομα να είναι μόνο στα σλαβικά, ενιαίο και αμετάφραστο, ενώ τα Σκόπια ήθελαν να είναι δύο λέξεις και να μεταφράζεται. Στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αθήνα υποχώρησε, προκειμένου να εξασφαλίσει το erga omnes.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του θα ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα