Σημίτης: Υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέτες να χάσουν τα λεφτά τους

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στόχο την εξουσία και δημαγωγεί» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ μίλησε για κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες. Ακόμη κάλεσε τις δυνάμεις της προοδευτικής Αριστεράς σε συσπείρωση στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ και για τη Συμφωνία των

Πρεσπών σημείωσε πως ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση της διαφοράς, αλλά χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη λύση που επιτεύχθηκε.

Ο κ. Σημίτης μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Παπαστεργίου, με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση» και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα, ώστε «από τη θέση των ουραγών της Ευρώπης να επαναπροσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Σε καθοδική πορεία η χώρα
«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς».
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».

Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» καθυστερεί, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους και τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους.
«Οι τράπεζες έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Δεν διαθέτουν τα κεφάλαια τα οποία επιβάλλεται να έχουν, ώστε να μην περιέλθουν σε αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους απέναντι στους καταθέτες. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Το κυβερνητικό συμφέρον των απατηλών εντυπώσεων υπερέχει σήμερα της ανάγκης προστασίας των μικροκαταθετών», παρατήρησε και ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου.

Η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. μας οδήγησε στην κρίση
Άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι η πολιτική του οδήγησε στην κρίση, καθώς αύξησε αλόγιστα τις δαπάνες μετά το 2004.
«Ήταν το πρωτοφανές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009», είπε και συνέχισε: «Θυμίζω ότι κατά τη Ν.Δ. και τη σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το έλλειμμα ήταν 6%, στην πραγματικότητα, όμως, όπως προέκυψε από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και τη σχετική έρευνα της Ε.Ε. ήταν 15%. Να θυμηθούμε τη δίωξη του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, επί χρόνια, γιατί είπε την αλήθεια».

Ο Βαρουφάκης θεωρούσε «ηλιθίους» τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης
Χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δημοψήφισμα του 2015 και επιτέθηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «θεωρούσε ηλιθίους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους έκανε μαθήματα στις συνεδριάσεις του Eurogroup».
Είπε, ακόμα, πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τη δική της πολιτική και δεν χρειάζεται τη στήριξη της Ε. Ε. «κατέληξαν σε γελοιοποίηση της χώρας και σε στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Τσίπρα».
Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη θλίψη του για όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και λυπηρά, αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε και είπε πως θα έπρεπε να πάρουν αμέσως αποφάσεις αντί να παίξουν ξύλο.

Απάντηση στην παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο τουίτερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ανήρτησε το εξής:

«Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τony Blair, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα