Σε ΠΝΠ οι ρυθμίσεις στο Φάρμακο: Τι αλλάζει για καινοτομία και νέα φάρμακα

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, εντάχθηκαν οι διατάξεις με τις αλλαγές στο φάρμακο, ανάμεσα τους και η ρύθμιση που εκτιμάται ότι θα θέσει νέα εμπόδια στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, αλλά και η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% που καταβάλλουν τα νέα φάρμακα.

Προς ψήφιση οδεύουν οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο

Υγείας στο Φάρμακο και οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη φαρμακευτική αγορά, που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις τους στην καινοτομία και την πρόσβαση των πολιτών σε νέα φάρμακα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health.

Το Υπουργείο Υγείας ενέταξε τις ρυθμίσεις που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική στο σχέδιο νόμου για την κύρωση ΠΝΠ που σχετίζεται, κυρίως, με τη διαχείριση του COVID-19 και το οποίο αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ανάμεσα τους η ρύθμιση "αγκάθι" που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει νέα τροχοπέδη στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, πλήττοντας την καινοτομία. Ο λόγος για τις εξαιρέσεις από το ποσοστό υπολογισμού του clawback που αφορά στην ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο κατανομής του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης και από 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, να μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα.

Με τη ρύθμιση, όμως, από το μερίδιο της ανάπτυξης εξαιρούνται όλα τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους και άλλες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν γενόσημα τους.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αναβρασμό στις εταιρείες που προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες και σημειώνουν πως η εφαρμογή της εξανεμίσει σταδιακά τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων οι λοιπές πρωτοβουλίες. Η ρύθμιση μάλιστα, έκρυβε άλλο ένα «αγκάθι», αφού προβλέπει πως οι αλλαγές θα ισχύσουν από αρχές του 2020, αναδρομικά.

Διαβάστε τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο και τις αποφάσεις του υπουργείου εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα