Σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για το άνοιγμα του τουρισμού και το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού.

Για το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού μίλησε η Σοφία Ζαχαράκη στον Alpha. Η υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου και θα σημαίνει πως «αν έχεις εμβολιαστεί, έχεις αναρρώσει από covid ή έχεις κάνει PCR τεστ, μπορείς

να έρχεσαι στη χώρα χωρίς καραντίνα».

«Θα ισχύει ευρύτερα από 15 Μαΐου που ξεκινά ο τουρισμός. Όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν τις επόμενες ημέρες. Σιγά σιγά μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως το πιστοποιητικό οι χώρες θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τους κανόνες τους για την καραντίνα. Τουρισμός και καραντίνα δεν είναι όροι συμβατοί» ανέφερε η ίδια.

«Θα έχουμε τις διευκρινίσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήδη παίρνουν όσοι κάνουν και τη δεύτερη δόση, γραπτό αλλά και ψηφιακά θα την έχουν. Αν έχεις εμβολιαστεί, έχεις αναρρώσει ή έχεις κάνει το τεστ. Έτσι ώστε να μπορούμε να ταξιδεύουμε και μεις» συμπλήρωσε η υφυπουργός.

Τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους τους πολίτες της ΕΕ θα προβλέπουν τα παρακάτω:

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών - πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.

Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα