Σαντορίνη: «112» λόγω κατολισθήσεων, πού απαγορεύτηκε η πρόσβαση

Συνεδριάζουν εκ νέου το μεσημέρι στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Σε πλήρη σεισμική δραστηριότητα παραμένει ο χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου νωρίτερα καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Όπως σημειώσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η δραστηριότητα εχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου, αλλά «από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους».

«Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».

«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζει προς την Αμοργό» σημείωσε, τονίζοντας πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο.

«Είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.

Λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, πάντως, η Πολιτική Προστασία με «112» κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παραλίες Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.

{https://x.com/112Greece/status/1886357745449812330}

Με νέο μήνυμα λίγο αργότερα, το υπουργείο ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι σεισμοί σχετίζονται με την άνοδο του μάγματος του ηφαιστείου

Για την ηφαιστειακή κρίση - που παραμένει σε εξέλιξη από την 1η Αυγούστου - μίλησε νωρίτερα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Όπως σημείωσε, έκτοτε εχει ξεκινήσει μια διαστολή του ηφαιστείου στην καλντέρα, ενώ δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο υποθαλάσσιο χώρο:

«Πιθανότερο είναι να έχουμε και εκεί εξίσου παραμόρφωση του εδάφους του πυθμένα. Και αυτή λοιπόν η σεισμικότητα σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος. Προκαλείται από αυτό. Είναι τεκτονικοί οι σεισμοί εκεί, αλλά αυτή τη στιγμή προκαλούνται επειδή σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, 12 -20 χιλιόμετρα περίπου εκεί, υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος ο οποίος τροφοδοτεί και τα δύο ηφαίστεια ενεργά και της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Αυτή λοιπόν είναι η ξαφνική άνοδος του μάγματος το τελευταίο εξάμηνο που οδηγεί σε μία, σε μία γένεση εκατοντάδων και χιλιάδων μικροσεισμών».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια έκρηξη του ηφαιστείου: «Το Κολούμπο είναι ενεργό, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αερίων, οπότε πρέπει να προσέξουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό».

«Προσεισμική ακολουθία» τονίζει ο Τσελέντης, η σύνδεση με το ηφαίστειο

«Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ», γράφει σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

Παρότι όπως σημειώνει υπάρχουν «επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί», «δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων».

Στο διά ταύτα:

1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.

Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.

Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων.Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!»

{https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid032wfNVPV7bR7NFAUyuWskbSjt1ta39RenPSQ9gVz9TER6hdFbb8fXD6QSSgJCvCYCl}

#ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΑΜΟΡΓΟΣ #ΣΕΙΣΜΟΣ #ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Keywords