Ρυθμίζονται εργασιακά θέματα των ναυτικών - Πρόστιμο 1000 για μη καταβολή δώρων εορτών

Μία σειρά εργασιακών θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ναυτικής εργασίας περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι, η υπουργική απόφαση, με την οποία κυρώνεται συλλογική σύμβαση ναυτικής εργασίας ισχύει αναδρομικά από το χρόνο που ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση, ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης ή/και κύρωσης αυτής από τον Υπουργό.

Κατά τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ναυτικών και η απρόσκοπτη υλοποίηση της βούλησης των συμβαλλόμενων

οργανώσεων των πλοιοκτητών και των ναυτικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας περί Συλλογικών Συμβάσεων στη Ναυτική Εργασία (Σ.Σ.Ν.Ε.), με τις οποίες καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των ναυτικών στα υπό ελληνική σημαία πλοία, μετά από τη διενέργεια ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων κοινωνικών εταίρων στη ναυτιλία.

Παράλληλα θεσπίζεται η καταβολή, από τον πλοιοκτήτη ή το διαχειριστή ή τον εφοπλιστή, των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στην ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, στους δικαιούχους ναυτικούς που εργάζονται με σχέση ναυτικής εργασίας σε πλοία, εξαιρουμένων των πλοίων δημόσιας ιδιοκτησίας που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Η καταβολή πραγματοποιείται από τους υπόχρεους για μεν τα Χριστούγεννα έως την 21η Δεκεμβρίου, για δε το Πάσχα έως την Μεγάλη Τετάρτη εκάστου έτους.

Μάλιστα προβλέπεται η επιβολή προστίμου, από την αρμόδια Λιμενική ή Προξενική Αρχή, ύψους 1.000 ευρώ, με δυνατότητα άσκησης προσφυγής ενώπιον του οικείου Υπουργού, για κάθε ναυτικό που δεν έχει λάβει το ανωτέρω επίδομα εορτών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την εν λόγω υποχρέωση, ανεξαρτήτως εάν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα περιέρχονται στο Δημόσιο.

Επίσης επανακαθορίζεται η διαδικασία αναγγελίας των απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίες επιδικάστηκαν με τελεσίδικες αποφάσεις κατά κυρίου ναυαγίου και συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία αναγγελίας αυτών ενώπιον του Οργανισμού, μέχρι τις 31-12-2022.

Ειδικότερα προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής προστίμου εντός μηνός από την κοινοποίησή της ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα