Πρόβλημα στη μεταφορά των εργαζομένων στα sites από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ

Πολλά εμπόδια βρίσκει η εφαρμογή της διάταξης που υποχρεώνει τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου (sites) να εγγραφούν στο μητρώο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Παρά το γεγονός ότι η διάταξη έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, εντούτοις στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί. Αποτέλεσμα βέβαια είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να μην εισπράττει τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, αλλά και τους εργοδότες και έτσι

να μην έχει καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα ρευστότητας που έχει.

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η εμπλοκή να έχει προκύψει στον ΕΦΚΑ, που αδυνατεί να εντοπίσει τους εργαζόμενους που πρέπει να μεταφερθούν στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ και να αποδώσει τις εισφορές που έχει εισπράξει το τελευταίο τρίμηνο. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 5.000 οι εργαζόμενοι σε ενημερωτικά μέσα στο διαδίκτυο, οι οποίοι δυνητικά θα έπρεπε ήδη να έχουν ασφαλιστεί στον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει συμβεί ακόμα.

Από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, με τροπολογία που προώθησε το υπουργείο Εργασίας, για να διασωθεί το ταμείο των Δημοσιογράφων αποφασίστηκε να αυξηθεί η εισφορά για όσους εργαζόμενους είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ από 3% σε 7,05% επί του εισοδήματός τους. Παράλληλα, ορίστηκε αναδρομική ισχύς αυτής της αύξησης από 1.1.17 και μετά. Τα οφειλόμενα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς. Αυτό είναι και το μόνο, πρόσθετο έσοδο που εισπράττει έως τώρα ο ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή οι εισφορές των παλαιών ασφαλισμένων του. Δεν εισπράττει όμως ακόμα το παραμικρό από τους εργαζόμενους στα sites του διαδικτύου, οι οποίοι συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, στο ΕΤΕΑΕΠ και στον ΕΟΠΥΥ για κύρια σύνταξη, επικούρηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα