Προκαλεί η Τουρκία για την γεώτρηση του «Πορθητή»: «Αν μας ενοχλήσουν, θα παρέμβουμε» (video)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης της διαδρομής του πλοίου, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στο στόχο «Αλάνια 1», 100 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Αττάλειας.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι ο Πορθητής θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

Υπογράμμισε,

δε, πως «το Ναυτικό συνοδεύει τα πλοία γεώτρησης αν γίνει κάποια παρενόχληση θα υπάρξει η απαραίτητη επέμβαση. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε ρίσκο για την ασφάλεια αλλά αν υπάρξει παρενόχληση οι ναυτικές μας δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, υπενθυμίζει, μάλιστα, παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντονμέζ σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη γεώτρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Οκτώβρη ανοικτά της Αντάλιας.

«Ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αντάλια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Τονίζεται επίσης ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα