ΠΟΜΙΔΑ: «Μισή» λύση στο πρόβλημα των δημοτικών τελών

Ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12.7.2018, το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης ΙΙ). Με το άρθρο 222 του νομοσχεδίου, όπως έχει τονίσει η ΠΟΜΙΔΑ, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει “μισή” λύση στο πρόβλημα των δημοτικών τελών κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Συγκεκριμένα η διάταξη λύνει εν μέρει το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες που δεν γνώριζαν ότι για να απαλλαγούν

από την καταβολή δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους έπρεπε εκτός από τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο, όπως είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ.Πάνο Σκουρλέτη. Προβλέπει μάλιστα εξάμηνη προθεσμία προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις υπεύθυνες αυτές δηλώσεις.

Ενώ το πρόβλημα λύνεται για το παρελθόν, για όσους βεβαίως πληροφορηθούν περί της παραπάνω εξάμηνης προθεσμίας, το νομοσχέδιο καθιστά το ίδιο πρόβλημα άλυτο για το μέλλον, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, καθώς προβλέπει ότι όσο αυτός δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο, θα οφείλει δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για κάθε κενό και μη χρησιμοποιούμενο ακίνητό του!!!

Η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την κοινή λογική αλλά και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη για το θέμα, η οποία ζήτησε να ισχύει η απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή.

Επίσης στο άρθρο 185 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, αλλά και η δυνατότητα καθορισμού τέλους για επαγγελματική χρήση έως 10 φορές υψηλότερου από το τέλος οικιακής χρήσης!

Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε στον Υπουργό των Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη η ΠΟΜΙΔΑ, για την επίλυση του θέματος της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, η οποία καλύπτει τόσο τον απληροφόρητο απλό πολίτη, όσο και τα οικονομικά των Δήμων. Το κείμενο της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής: "Εισηγητική έκθεση

Με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου 3345/2005 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, αν καταθέσουν στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής τους από την χρέωση δημοτικών τελών, στην οποία να επισυνάπτουν βεβαίωση της ΔΕΗ (ήδη ΔΕΔΔΗΕ) περί διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου, και υπεύθυνη δήλωσή τους προς το Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ΄οποιονδήποτε τρόπο.

Με το άρθρο 43 του Ν. 3979/2011 ορίστηκε ότι «Οι διαχειριστές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να διαβιβάζουν αμελλητί τα ανωτέρω στοιχεία τιμολόγησης και εν γένει τα δεδομένα των υπόχρεων που τηρούνται για τη συνείσπραξη των ποσών της περίπτωσης β` προς τους οικείους δήμους.». Συνεπώς οι ΟΤΑ γνωρίζουν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, και συνεπώς η χρήση κάθε ακινήτου που διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, και ως εκ τούτου παρέλκει η υποχρέωση του πολίτη να προβεί στη σχετική δήλωση.

Με την εγκύκλιο 2856/20.1.2015 του Υπουργείου Εσωτερικών ερμηνεύτηκε ότι η απαλλαγή αρχίζει όχι από το χρόνο διακοπής της ρευματοδότησης, αλλά από το χρόνο υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, χωρίς αυτό να προκύπτει από το κείμενο του νόμου. Το πρόβλημα που προκύπτει στην πράξη είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών κτισμάτων αγνοούν την ύπαρξη της προυπόθεσης αυτής, αρκούμενοι στη διακοπή του ρεύματος από το ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ειδοποιεί σχετικά τον οικείο Δήμο με πολυετή καθυστέρηση ή δεν ειδοποιεί καθόλου, παρότι υποχρεούται από το νόμο όπως ανωτέρω αναφέρουμε, και στη δήλωσή τους ως «ΚΕΝΟ» στις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματος (έντυπο Ε2 για εισόδημα από ακίνητα).

Ολο αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με την πάροδο των ετών, οι Υπηρεσίες Εσόδων αρκετών Δήμων της χώρας να αξιώνουν από τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων σημαντικά ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν, ιδιαίτερα εν όψει και της νέας διάταξης για έως και 20ετή παραγραφή των υποχρεώσεων προς Ο.Τ.Α.

Επί του θέματος αυτού παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος με το υπ΄αριθμό 23504/51444/2017 έγγραφό του προς το Υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης αποτελεί τεκμήριο για τη μη χρήση του ακινήτου και ότι εφόσον ο ισχύων νόμος δεν θέτει προθεσμία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, τίθεται αυθαίρετα μια επιπλέον προυπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος των πολιτών για απαλλαγή τους χωρίς να προβλέπεται από το νόμο.

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της διάταξης αυτής από όλους τους ΟΤΑ της χώρας, προτείνουμε την τροποποίησή της ως εξής:

Προτεινόμενη διάταξη

«Η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ Α΄138/2005) τροποποιείται αφότου ίσχυσε ως εξής:

"Ακίνητα που δεν χρησιµοποιούνται, και δεν ηλεκτροδοτούνται, απαλλάσσονται από την καταβολή δηµοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για όσο χρόνο παραµένουν κενά εφόσον στον οικείο Ο.Τ.Α. κατατεθεί βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ ή του παρόχου περί διακοπής της ηλεκτροδότησης και σχετική υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόµιµου εκπροσώπου του. Αν τα παραπάνω έγγραφα κατατεθούν εκ των υστέρων θα πρέπει να συνυποβάλλονται και οι φορολογικές δηλώσεις μισθωμάτων του ιδιοκτήτη από τις οποίες προκύπτει ότι τα ακίνητα είχαν δηλωθεί ως κενά για το χρόνο απαλλαγής τους. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιµοποίηση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος των υποχρέων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου µαζί µε το σχετικό πρόστιµο, αναδροµικά από το χρόνο απαλλαγής. Ποσά που έχουν καταλογιστεί από τους οικείους Δήμους για την αιτία αυτή και δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί διαγράφονται."

Keywords
Τυχαία Θέματα