Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές 2019 και ποιοι όχι

Το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές 2019 διευκρινίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο του υπουργείου διευκρινίζονται το ηλικιακό όριο, τα δικαιώματα των κατοίκων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια καθώς και ποιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίζουν. Πιο αναλυτικά:

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές έχουν:

α. όλοι οι δημότες του δήμου που σωρευτικά:
-

έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002
- είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου

β. οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά:
- κατοικούν στην Ελλάδα,
- έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002
- είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους20 του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα εκδοθεί νεότερη εγκύκλιος οδηγία.

Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές όσοι εκ των ανωτέρω έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, και εφόσον η στέρηση αυτή υφίσταται κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Επίσης, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι ομογενείς, οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών της ΕΖΕΣ.

Εκλογείς

Ειδικότερα, για καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις ανάδειξης δημοτικών και κοινοτικών αρχών, ψηφίζουν:
- για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους: όλοι οι δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου και οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.
- για συμβούλους των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων: μόνο οι δημότες εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της οικείας κοινότητας και οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οικείας κοινότητας του δήμου όπου κατοικούν.
- για προέδρους των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακοσίων (300) κατοίκων: μόνο οι δημότες εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της οικείας κοινότητας, και οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οικείας κοινότηταςτου δήμου όπου κατοικούν.

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος

Στις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στο δήμο όπου είναι δημότες.

Επίσης δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr

Διαβάστε ακόμα:
Αυτές είναι οι αλλαγές που θα δούμε στις δημοτικές εκλογές 2019

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Πόσο και πώς μπορούν να διαφημίζονται οι υποψήφιοι σε εκλογικά κέντρα, ΜΜΕ και φυλλάδια

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα... οικονομικά των εκλογών

Keywords
Τυχαία Θέματα