Πετρόπουλος για εκκρεμείς συντάξεις: Θα υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ και ΑΣΕΠ

Ο κ. Πετρόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Παρακολούθησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι για τις εκκρεμείς συντάξεις θα υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ αρχικά και στην συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ.

Με έντονη προεκλογική γεύση πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Παρακολούθησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την κατάσταση του Ασφαλιστικού

Συστήματος της Χώρας.

Δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και των στελεχών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για την λειτουργία του ΕΦΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και το μεγάλο ποσοστό των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων.

Προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ και ΑΣΕΠ

Ο κ. Πετρόπουλος ανακοίνωσε ότι για τις εκκρεμείς συντάξεις θα υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ αρχικά και στην συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ. Για την νέα ρύθμιση οφειλών ότι βρίσκεται σε νομοπαρασκευαστική διαδικασία και ότι οι χήρες με την κατάργηση του ηλικιακού ορίου θα απασχολούνται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επίσης τόνισε ότι θα αυξηθεί μέσω της ρύθμισης χρεών το όριο οφειλής για συνταξιοδότηση που σήμερα είναι 20.000 για Ελ. Επαγγελματίες, 15.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες 4.000. Παράλληλα δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τις συντάξεις.

Αναφορικά με την απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία υπογράμμισε ότι δεν είμαι αντίθετος σε μια απεργία που έχει να κάνει με τις ανάγκες προσωπικού για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Για τον νόμο Κατρουγκαλου τόνισε ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν από 10 ως 33% για 620.000 συνταξιούχους. Ότι οι εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου είναι 15.000 εκ των οποίων οι 12.500 παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Επίσης έκανε λόγο για πλεόνασμα του ΕΦΚΑ κατά 250 εκ. Ευρώ προσθέτοντας ότι 1,7 δισ μικρότερες οι εισφορές των Ελ. Επαγγελματιών.

Πολιτική κόντρα

Καταστροφική και εγκληματική χαρακτήρισε ο κ. Πετρόπουλος την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό αναφέροντας ότι τα ίδια έκανα με την Εθνική τράπεζα και δεν δίνεται σύνταξη εδώ και 15 μήνες. Κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στην νέα ρύθμιση για να δοθεί η ευκαιρία να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα. Πάντως η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στο πλασματικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ λόγω μη καταβολής των εκκρεμών συντάξεων.

Ο Τομεάρχης της ΝΔ Νότης Μηταρακης υπογράμμισε ότι έχουν σταματήσει να εκδίδονται νέες συντάξεις και βγαίνουν μόνο προσωρινές. Τα ΝΠΔΔ έχουν να πάρουν 3 χρόνια σύνταξη λόγω έλλειψης λογισμικού που ισχυρίζονται οι υπάλληλοι. Ο κ. Μηταρακης ανέφερε: Αναμονή 8 μήνες στις συντάξεις χηρείας, αναπροσαρμογή προϋπολογισμού ΕΦΚΑ κατά 795 εκ ευρώ επειδή δεν εκδίδονται συντάξεις για να μην παρουσιαστεί έλλειμμα. Μάλιστα ο Τομεάρχης της ΝΔ ανέφερε καταγγελίες ότι οι υπάλληλοι ισχυρίζονται στον ΕΦΚΑ ότι λείπουν πιστοποιητικά για την συνταξιοδότηση και κλείνουν τους φακέλους. Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχουν βγει εκκαθαριστικά για συντάξεις και μέσα σε 4 χρόνια η κυβέρνηση μείωσε συντάξεις αύξησε εισφορές υγείας και για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σημειώνοντας ότι οι συντάξεις με την προσωπική διαφορά είναι 30 % μικρότερες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται ΕΦΚΑ η μία υπηρεσία στην επαρχία το στέλνει στην άλλη, δεν υπάρχει ενοποίηση διαδικασιών.

«Έχετε αποτύχει παταγωδώς για την νέα ρύθμιση ακούμε για ρυθμίσεις κάτι ολοκληρωμένο δεν υπάρχει, δεν έχετε φέρει», τόνισε ο κ. Μηταρακης. Επίσης δήλωσε ότι η ΝΔ προτείνει οριζόντια μείωση ασφαλιστικών εισφορών για όλους και μείωση φόρου εισοδήματος με κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Γιάννης Κουτσούκος κοντραριστηκε έντονα με τον υφυπουργό για τα σκουπίδια που είχε αναφέρει ο δεύτερος σημειώνοντας ότι χάνονται ζωές από τα μαγκαλια. Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ τριών ταμείων για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτούς ενώ αναφέρθηκε στο τριφασικό ασφαλιστικό ταμείο που δίωρο άλλη σύνταξη στους παλιούς, άλλη σε όσους βγαίνουν την περιόδο 2016-2019 και άλλη στους νέους συνταξιούχους.

Ο Χρήστος Κατσιωτης του ΚΚΕ έκανε λόγο για μια από τα ίδια και τόνισε ότι οι κατευθύνσεις του μοντέλου Πινοσέτ τσάκισε συντάξεις Ο Αντώνιος Μπαλωμενακης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν βλέπουν την ουσία σημειώνοντας ότι δεν υποσχέθηκε κάνεις θαύματα. «Υπάρχουν αδυναμίες δεν γεννήθηκαν το 2015».

Keywords
Τυχαία Θέματα