Παυλάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, θα περάσουμε τους 100 νεκρούς ημερησίως
Αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Παράλληλα τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών.
Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποίησε ωστόσο, κάνοντας λόγο για άνω των 100 θυμάτων ημερησίως.
Είπε ακόμα ότι είναι πανεύκολο να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων.
«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ' όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», δήλωσε.
Κορωνοϊός και σεισμός«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε 'βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα'. Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο (που ήμασταν). Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων».
«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι».
Δεν βάζουν όρια στον ιό διευκρίνισε ο ερευνητής για το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. “Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο”.
«Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να είναι καταστροφή»Όπως σημείωσε, τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. «Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες», εξήγησε ο κ. Παυλάκης. Απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό” ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.
Μεταλλάξεις: Σαν τις κατσαρίδες
«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα... Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι
- Κορωνοϊός: Αυτό το λάθος κάνουν οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονται
- SMS 13033: Αλλάξανε οι κωδικοί στο forma.gov.gr, οι νέες οδηγίες
- Έκπληκτοι οι σεισμολόγοι: Φόβοι για νέους ισχυρούς σεισμούς – Το άγνωστο ρήγμα
- Πώς ο Κουφοντίνας γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ο επίγειος παράδεισος της Μεσσηνίας
- Παγώνη: Μετά τις 16 Μαρτίου μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία
- Γάτες: Επιτέλους λύθηκε το μεγάλο μυστήριο
- Υπόθεση Λιγνάδη: Σοκάρει η νέα μήνυση - «Με κακοποίησε όταν έχασα τις αισθήσεις μου»
- Συγκινήθηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας: Βρήκα ηθοποιό ημιθανή σπίτι της, την πρόλαβα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Έκπληξη στους σεισμολόγους προκάλεσε ο σεισμός 5,9 Ρίχτερ την Πέμπτη στην Ελασσόνα, μεγάλη αναστάτωση για τους κατοίκους
- Επίδομα ανεργίας: Νέα δίμηνη παράταση από τον ΟΑΕΔ για όσους έληξε τον Μάρτιο
- Σεισμοί Νέα Ζηλανδία: Επιστρέφουν όλοι στα σπίτια τους, πέρασε το τσουνάμι
- Πάνω από 70% η βρετανική μετάλλαξη στην χώρα, γεμάτες οι ΜΕΘ
- Σήμερα οι πληρωμές για επίδομα 534 ευρώ και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
- Παυλάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, θα περάσουμε τους 100 νεκρούς ημερησίως
- Κριτήρια «κόφτες» για τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών
- Καιρός: Θερμοκρασίες έως και 20 βαθμούς, πού θα βρέξει
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Παυλάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, θα περάσουμε τους 100 νεκρούς ημερησίως
- Σεισμοί Νέα Ζηλανδία: Επιστρέφουν όλοι στα σπίτια τους, πέρασε το τσουνάμι
- Έκπληξη στους σεισμολόγους προκάλεσε ο σεισμός 5,9 Ρίχτερ την Πέμπτη στην Ελασσόνα, μεγάλη αναστάτωση για τους κατοίκους
- Πάνω από 70% η βρετανική μετάλλαξη στην χώρα, γεμάτες οι ΜΕΘ
- Επίδομα ανεργίας: Νέα δίμηνη παράταση από τον ΟΑΕΔ για όσους έληξε τον Μάρτιο
- Σήμερα οι πληρωμές για επίδομα 534 ευρώ και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
- Κριτήρια «κόφτες» για τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών
- Καιρός: Θερμοκρασίες έως και 20 βαθμούς, πού θα βρέξει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαυροειδάκος: Ανησυχούμε για τρομοκρατική επίθεση
- Παυλάκης: Κίνδυνος κατάρρευσης της Αττικής με 100 νεκρούς τη μέρα - «Οι μεταλλάξεις πολλαπλασιάζονται σαν...κατσαρίδες»
- Καιρός: Νεφώσεις και βροχές από το βράδυ
- Τρίτη μέρα ανησυχίας στη Θεσσαλία μετά από το νέο σεισμό 5,9 Ρίχτερ
- Κύπρος: Στη Λευκωσία σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ
- Ζώδια σήμερα 5/3: Προβλέψεις για την Παρασκευή
- Παυλάκης: Πανεύκολα μπορεί να δούμε 3.000 κρούσματα -Η άποψή του για το Πάσχα, για να σωθεί το καλοκαίρι
- Ερχονται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τον Απρίλιο – Δείτε ποια είναι
- Επί τάπητος όχι η διαγραφή, αλλά η παραίτηση Δρίτσα