Παγίδα στο πολυνομοσχέδιο απειλεί τις 30.000 μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στους ΟΤΑ

«Παγίδα» στήνουν στην κυβέρνηση οι θεσμοί σε ότι αφορά την πρόθεση της να μονιμοποιήσει μέσω διαγωνισμού τους 30.000 συμβασιούχους του Δημοσίου πλην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο σκοπός της κυβέρνησης όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το περασμένο καλοκαίρι

στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών όταν έκανε λόγο για «οριστική λύση» είναι να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2018 τη διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να τακτοποιήσει αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που εργάζονται εδώ και χρόνια στο δημόσιο χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την επαγγελματική τους συνέχεια.

Η «παγίδα» της τρόικας ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα όπου αναφέρει στο άρθρο 242:
- Απαγορεύεται η μετατροπή σε ΙΔΑΧ των συμβάσεων του προσλαμβανόμενου έκτακτου προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ορισμένης διάρκειας.

- Οι διορισμοί και οι προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις είτε σε θέσεις μόνιμων είτε σε θέσεις ΙΔΑΧ, μπορεί να διενεργούνται αλλά με την προϋπόθεση να τηρούνται τα όρια δαπανών για μισθούς που τίθενται από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2021.

Στην ουσία η τρόικα με αυτό τον τρόπο να επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσει στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Παράλληλα με το άρθρο 242 του πολυνομοσχεδίου η τρόικα προσπαθεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις εκτός από την υγεία, παιδεία και σώματα ασφαλείας.
Στόχος της τρόικας είναι και φέτος να τηρηθεί ο μνημονιακός περιορισμός του 1 πρόσληψη προς τρεις αποχωρήσεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει ότι την αναλογία αυτή που της επιτρέπει περίπου 3.300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 10.000 υπάλληλοι – να μην την λαμβάνει σοβαρά υπόψη της καθώς στον προϋπολογισμό του 2018 έχουν εγγραφεί επιπλέον 443 εκατ. ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ από το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις από την στιγμή που ολοκληρωθεί το μνημόνιο τον Αύγουστο του νέου χρόνου.

Οι τομείς που θα κυριαρχήσουν στις προσλήψεις το νέο έτος είναι η Αυτοδιοίκηση με 8.845 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, η Υγεία με 12.500 προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί αλλά και η Παιδεία όπου το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από την τεράστια δεξαμενή των αναπληρωτών καθηγητών. Μέσα σε αυτές τις προσλήψεις υπολογίζονται και οι μονιμοποιήσεις 2.200 πυροσβεστών που μέχρι σήμερα εργάζονται με 5ετής συμβάσεις.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα επιθυμεί κάθε μετατροπή σύμβασης που θα γίνεται με δικαστική απόφαση να αφαιρείται από το αριθμό των μονίμων προσλήψεων του 1 προς3 που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση επικαλούμενη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα