Όταν ο μηχανισμός χωλαίνει αλλά ικανοί αντισταθμίζουν

Μέρες κορονοιού, οι επιχειρήσεις αναστενάζουν από το σοκ του lock down, Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα, ένα από αυτά η αναστολή των πληρωμών αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις για όσους λίγους έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράφει απόφαση με την οποία καθορίζονται οι ΚΑΔ (αριθμοί που μπήκαν πρόσφατα στην καθημερινότητα μας και αφορούν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων).

Για κάποιες επιχειρήσεις δεν καθορίζεται ΚΑΔ

αλλά άλλα προϋποθέσεις όπως κλαδικά κριτήρια.

Είναι Απρίλιος οι μήνες περνούν και ακόμη οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν δει τις εκπτώσεις, έρχεται και ο Μαϊος ακόμη τίποτα. Τα λογιστήρια προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις ΔΟΥ για να δουν τι θα γίνει με τις εκπτώσεις, που ενώ σε όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες βάση ΚΑΔ έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο TAXISnet στις εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν άφαντες.

Οι ΔΟΥ όμως υπολειτουργούν κανείς δεν βρίσκει κανέναν, οι λογιστές μπαίνουν στις εφορίες κατόπιν ραντεβού κάτι που σε συνδυασμό με το φόρτο εργασίας που είχαν αφού το οικονομικό επιτελείο τους φόρτωσε με μία πλειάδα αιτήσεων για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις - πελάτες τους στα μέτρα ενίσχυσης.

Τελικά λίγες ημέρες μετά σηκώνουν το τηλέφωνο... Μα δεν ανήκει ο πελάτη σας στις πληττόμενες ακούει ο φοροτεχνικός και μένει για λίγα λεπτά σαστισμένος. Μα ο πελάτης μου είναι στις γενικές διατάξεις των πληττόμενων απαντά. Από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής παίρνει την απάντηση ...«μα τι λέτε δεν υπάρχουν τέτοιες πληττόμενες επιχειρήσεις. »

Άντε τώρα να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας...

Ο φοροτεχνικός έντρομος παίρνει τον πελάτη του τηλέφωνο... «μα καλά που είδες ότι είσαι πληττόμενος» του αναφέρει σε έντονο ύφος. Ο πελάτης επειδή το αντικείμενο τού είναι σχετικό με νομοθεσία του παραθέτει το ΦΕΚ και την σχετική διάταξη.

«Μα έχει δίκιο»... σκέφτεται ο φοροτεχνικός. Ακολουθούν τηλεφωνήματα ...email στις ΔΟΥ αφού δεν μπορεί ούτε ο φοροτεχνικός να μπει μέσα στις ΔΟΥ για να βρει λύση το πρόβλημα του πελάτη..

Να σημειώσουμε εδώ το κάθε ραντεβού θα πρέπει να είναι ανα πελάτη, όχι για παραπάνω αφήνοντας στον φοροτεχνικό το δίλλημα μα ποιον να πρωτο-εξυπηρετήσω από τους πελάτες μου.

Μετά από ημέρες το νομικό τμήμα της αρμόδιας ΔΟΥ απαντά με απόλυτο τρόπο... δεν είναι πληττόμενος ο πελάτης σας. Εκεί χάνετε η Γη κάτω από τα πόδια του φοροτεχνικού. Η απελπισία είναι πλέον διάχυτη όπου ακολουθεί και τώρα τι; Ο νόμος σαφέστατος η ΚΥΑ επίσης, αλλά η αρμόδια ΔΟΥ και το νομικό της τμήμα δεν αναγνωρίζει τίποτα. Σε πόσους άραγε να έχει συμβεί αυτό είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται.

Τι κάνεις όμως όταν δεν βρίσκεις άκρη σε αυτή την χώρα για να βρεις το δίκιο σου... πάς στον παραπάνω. Και ο παραπάνω θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλά γιατί αλλιώς θα μείνεις με το αίσθημα της αδικίας ζωγραφισμένη στο πρόσωπο για πολύ μεγάλο διάστημα. Ρωτώντας που θα βρει το δίκιο του ο επιχειρηματίας απευθύνεται σε έναν «γνωστό» του. Μα που μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Πάρε τηλέφωνο τον επιθεωρητή της ΔΟΥ.

Η απελπισία δεν σου αφήνει και επιλογή... θα πάρεις. Ακολουθεί το τηλεφώνημα και η αποστολή του ΦΕΚ... «Μα κύριε μου είστε πληττόμενος δεν χρειάζεται να δω το ΦΕΚ» η απάντηση του επιθεωρητή,« έχει αποσταλεί σαφέστατη οδηγία ΠΟΛ από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή» συμπληρώνει. Μα το νομικό τμήμα της ΔΟΥ άλλα λέει απαντά ο επιχειρηματίας... Μεσολάβησαν μερικές ημέρες η πρώτη έκπτωση φάνηκε στο TAXISnet. Το νομικό τμήμα της ΔΟΥ, το ίδιο τμήμα που αρνούταν πεισματικά να ερμηνεύσει σωστά τον νόμο, απάντησε με έγγραφο ότι ΌΝΤΩΣ η επιχείρηση είναι βάση νόμου πληττόμενη και πρέπει να ανασταλούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω Lock Down και θα της αποδοθούν όλα τα ευεργετικά κυβερνητικά μέτρα . Χρειάστηκαν όμως μήνες, χρόνος που σε αυτές τις στιγμές δεν περισσεύει. Αλλά και βούληση ... βούληση για το σωστό και όχι το οχ αδερφέ, λέω σε όλα ...δεν και όχι. Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ… μα ήταν σαφέστατη με οδηγία που απευθυνόταν στο αρμόδιο τμήμα. Γιατί όμως το νομικό τμήμα να δίνει δική του εκδοχή στην εφαρμογή του νόμου; Ερώτημα που απλά θα μείνει αναπάντητο.

ΚΑΙ ΌΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΗΣΤΟΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ... η ελληνική πραγματικότητα που ενώ ο καθόλα αρμόδιος δεν ξέρει να διαβάζει τον νόμο τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι σαν το κύριο επιθεωρητή της αρμόδιας ΔΟΥ κ. Μπάρκουλα που ξέρουν...

Keywords
Τυχαία Θέματα