Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Στην Αθήνα τα δύο ιταλικά καναντέρ - Εμπλοκή με τα κροατικά

Σε τέσσερα μέτωπα συνεχίζεται και σήμερα η μάχη με τις φλόγες στην Κεντρική Εύβοια μετά από μία νύχτα κόλασης. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσουν την προσπάθεια κατάσβεσης τα ελληνικά μαζί με τα ιταλικά αεροσκάφη. Νέο αίτημα βοήθεια κατέθε η χώρα στην Ισπανία μετά την εμπλοκή με τα κροατικά αεροσκάφη.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός πάλεψαν για να περιοριστεί η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος.

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας ήδη βρίσκονται από τα μεσάνυχτα τα δύο πυροσβεστικά

αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας.

Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη από την Κροατία και η χώρα  κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις με δύο ακόμα αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά έχει τέσσερα μέτωπα τα οποία εκτείνονται στα 11,5 χιλιόμετρα ενώ λίγο πριν τις 11 το βράδυ σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιά.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.  

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα - Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων 

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα