Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για βιώσιμη ανάκαμψη

Για ένα ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για μια βιώσιμη ανάκαμψη και μίλησαν οι τέσσερις διευθύνοντες Σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών και ο Dr. Martin Czurda, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα και πιέζουμε τις τράπεζες να αλλάξουν είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα.

Δεν έχουμε δει τις σωστές προσαρμογές στη νέα τραπεζική πραγματικότητα. Θέλουμε η κάθε τράπεζα να έχει μία εξειδίκευση.» ανάφερε ο Dr. Martin Czurda. Kατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκάλυψαν πως βρίσκεται σε τελική ευθεία η προετοιμασία το νομοσχεδίου με την κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία.

Ο Παύλος Μυλωνάς CEO της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών , αναφερόμενος ακόμα και στην τεχνητή νοημοσύνη που εισβάλλει στις τράπεζες. «Τα δάνεια που έχουν μειωθεί στο μισό ήταν πηγή εσόδων. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στον τρόπο συναλλαγής των πελατών. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο εξυπηρέτησης. Πρέπει να αυξήσουμε τα έξοδα στα εναλλακτικά δίκτυα, στη νέα τεχνολογία και μειώσουμε τα έξοδα στα παραδοσιακά δίκτυα.Κάνουμε μειώσεις προσωπικού με εθελουσία», επισημαίνοντας πως η αλλαγή είναι θέμα επιβίωσης. «Το καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό θα πρέπει να τους ευχαριστήσω» πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς εστίασε στην σημασία της βιώσιμης ανάκαμψης και στο φρένο που πρέπει να μπει στους κακοπληρωτές. «Sustainable Recovery σημαίνει πως χρηματοδοτούμε την οικονομία και πως μπορούμε να περάσουμε σε θετική πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά μετά την κρίση». Στο ερώτημα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών υπογραμμίστηκε πως από τότε που ξεκίνησαν οι τράπεζες να πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι δανειολήπτες ήρθαν και έκαναν ρυθμίσεις στα δάνεια τους. Αυτό το κλίμα στην αγορά μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όσο αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες; «Μπορούν να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και να πάρουν νέο credit. Θα επιβραβευτούν με νέα δάνεια και πιστώσεις» απάντησε ο κ. Μεγάλου.

«Οι εξαγωγές βρίσκονται ανοδική τάση , η κατανάλωση αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται. Τη χρονιά που πέρασε είχα σημαντική αύξηση στις καταθέσεις της τάξεως του 10%. Οι επενδύσεις καθυστερούν και δεν επιτρέπουν στην οικονομία να ξεφύγει από το 2% και να πάει στο 3 με 4%. Οι προκλήσεις παραμένουν και οι αγορές μας αμφισβητούν. Στην Ευρώπη βλέπουμε μία τάση προς την ύφεση» ανέφερε από τη μεριά του ο Φωκίων Καραβιάς, CEO της Eurobank.

Τέλος, ο Δρ. Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank έθιξε την κρισιμότητα του 2019 για τις τράπεζες. ««Είναι η χρονιά σταθμός» σημείωσε ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τα θετικά τους προηγούμενου έτους , όπως το ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα