Οι Ιταλοί κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά: Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία, στις έντεκα τοπική ώρα (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος), με τους ψηφοφόρους να κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι.

Συγκεκριμένα απομένουν λιγότερες από τρεις ώρες για το τέλος της ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές στην χώρα με τις δημοσκοπήσεις,

αν επαληθευτούν, να δείχνουν ότι για πρώτη φορά στη χώρα και την τρίτη οικονομία της ΕΕ θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία, με πρωθυπουργό μια γυναίκα, τη Τζόρτζια Μελόνι.

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d'Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορούν κάλλιστα να εξασφαλίσουν καθαρή πλειοψηφία απόψε.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Η προοπτική μίας ιταλικής κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί τις Βρυξέλλες, κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά διπλωμάτες και ειδικοί δεν φαντάζονται ότι η Ρώμη της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας, του φαβορί των εκλογών της Κυριακής, θα αναλάβει το ρίσκο να αποποιηθεί το τεράστιο πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές έως τις 19:00 τοπική ώρα ανερχόταν στο 51%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών. Σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Προκλητική ανάρτηση

Mε μια ανάρτηση όλο υπονοούμενα επιχειρεί η Τζόρτζια Μελόνι, να υποδεχτεί τη διαφαινόμενη επικράτηση του δεξιού συνασπισμού στις σημερινές εκλογές στην Ιταλία.

Η ακροδεξιά υποψήφια, η οποία ηγείται του κόμματος, «Aδέρφια της Ιταλίας» προχώρησε σε μια πολύ προκλητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, κρατώντας στα χέρια της δύο πεπόνια-«μελόνι» στα ιταλικά, όρος με τον οποίον αποκαλούνται και τα γυναικεία στήθη στην ιταλική αργκό.

Η Τζόρτζια Μελόνι θα ψήφιζε στις 10 το πρωί, αλλά μετέθεσε την εμφάνιση της στο εκλογικό κέντρο για τις 10 το βράδυ, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στην Ιταλία.

Μάλιστα στο σχετικό βίντεο η Μελόνι κλείνει το μάτι πονηρά και λέει «τα είπα όλα».

@giorgiameloni_ufficiale

25 settembre: ho detto tutto.

♬ suono originale - Giorgia Meloni

Η διαδικασία

Από νωρίς το πρωί (σ.σ.: Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά) και μέχρι αυτή την ώρα στα εκλογικά τμήματα έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές και όλα δείχνουν ότι η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, στην πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα τουλάχιστον και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Ιταλία, λοιπόν, γίνεται η γενέτειρα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και για την Ευρώπη εν μέσω ενός πολέμου και φυσικά της ενεργειακής κρίσης, γεγονότα που δοκιμάζουν τις αντοχές της ΕΕ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και το Politico, σήμερα διακυβεύεται η μελλοντική κατεύθυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, η σταθερότητα της ευρωζώνης και η συζήτηση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για τα πάντα, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Ωστόσο, οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται από έναν υβριδικό αναλογικό/πρώτο εκλογικό νόμο σημαίνουν ότι μπορεί να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να γίνει γνωστή η τελική σύνθεση ενός νέου κοινοβουλίου που πλέον θα είναι μειωμένο.

Η ανταποκρίτρια της γερμανικής DW, Τζιουλία Σαουντέλι είπε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν σε ένα εκλογικό τμήμα στο κέντρο της Ρώμης είχε «αυξηθεί από τα μέσα του πρωινού».

«Μας είπαν ότι οι αριθμοί είναι πολύ καλοί για το πρωί της Κυριακής», πρόσθεσε σε tweet που ανέβασε. «Αναμενόταν δυνατή βροχή αλλά αντ' αυτού ο ήλιος λάμπει».

Μέχρι το μεσημέρι η προσέλευση του κόσμου είχε αυξηθεί σημαντικά ενώ η συμμετοχή στην ψηφοφορία φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018. Η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ φέτος, πέφτοντας ακόμη χαμηλότερα από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 72,9% το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι λιγότερο από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να ψηφίσουν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Από αυτούς, περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια ψηφίζουν από το εξωτερικό περισσότερα από τα μισά, 2,6 εκατομμύρια, ψηφίζουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Το κατώτατο ηλικιακό όριο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στην Ιταλία είναι τα 18. Υπάρχουν λίγο περισσότερα από 61.500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα που θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, με τα πρώτα exit poll να αναμένονται μόλις κλείσουν.

Πολύ νωρίς ψήφισε ο Ματαρέλα

Οι πρώτες δηλώσεις και οι φωτογραφίες των πολιτικών αρχηγών από τα εκλογικά κέντρα δίνουν τον τόνο στην εκλογική αναμέτρηση που παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία ολόκληρη η Ευρώπη καθώς είναι πολύ ρευστές οι πολιτικές ισορροπίες.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, άσκησε νωρίτερα το εκλογικό του δικαίωμα στην γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας.

O επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ανήρτησε μια φωτογραφία γελαστός πάνω από την κάλπη τη στιγμή που κατέθετε την ψήφο του.

Ο κεντροαριστερός ηγέτης ψήφισε στη λαϊκή συνοικία της Ρώμης, Τεστάτσιο, και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

{https://twitter.com/EnricoLetta/status/1573967019950710791?s=20&t=b4WQVtwyugkkfA-p_jbS4w}

«Ζήτω η δημοκρατία», είπε ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του κόμματος Λέγκα, ενός από τους βασικούς συμμάχους της Μελόνι, καθώς ψήφισε στο Μιλάνο το πρωί της Κυριακής.

{https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1573961372102283265?s=20&t=BWYD3wPKg827u5bfoY6SlA}

O κ. Σαλβίνι δήλωσε: «Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύομε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στην Ρώμη.

{https://twitter.com/matteorenzi/status/1573953145612472320?s=20&t=EblM1xGcTb69gMLSl-wAnA}

«Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter, καλώντας σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Μπερλουσκόνι: «Παγκόσμια έλλειψη ηγετών»

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

{https://youtu.be/5W4by29tva0}

«Ας γράψουμε ιστορία...»

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για τις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

{https://twitter.com/GiorgiaMeloni/status/1573900648617213954?s=20&t=ifQ6ekeocG_lZm-I_aqGRg}

Το διακύβευμα της εκλογής

Η Ιταλία έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας και ο επόμενος πρωθυπουργός θα ηγηθεί της 68ης κυβέρνησης της χώρας από το 1946 προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, ιδίως το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ενότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχούν ότι η Ιταλία θα είναι πιο απρόβλεπτος εταίρος από ό,τι ήταν υπό τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

#ΙΤΑΛΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ #ΤΖΟΡΤΖΙΑ_ΜΕΛΟΝΙ
Keywords
exit poll, exit, exit polls, exit polls 2014, ματι, exit, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ψηφοφορία, εκλογες, δημοσκοπηση, italia, συμμετοχή, βρυξέλλες, νατο, εμφάνιση, tweet, αντ, ansa, twitter, νέα, οφείλεται, συγκεκριμένο, τραπεζες, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, βιντεο, χωρες, το θεμα, γυναικα, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, ιταλια, ιταλικα, μιλανο, οικονομια, ουκρανια, ρωμη, υβριδικο, φλωρεντια, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, αγωνια, αυξηση, εβδομαδες, βραδυ, βρυξέλλες, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, ειπαν, ειπε, ελλειψη, εμφάνιση, επτα, εσωτερικων, ευρωπη, ζωης, ιδια, ηλιος, ιστορικο, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, μηνυματα, μηνες, μειωση, μπορεις, νατο, παντα, ο ηλιος, ορος, οφείλεται, πουτιν, προβληματα, πρωι, ρεκορ, ρισκο, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, τμημα, τριτη, φυσικα, φορα, χρονος, ψηφοφορία, ωρες, ansa, ασφαλεια, δικαιωμα, ηγετες, χωρα, εισβολη, πακετο, tweet, πεφτοντας, πονηρα, χερια
Τυχαία Θέματα