Οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για εκλογές και το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης

Οι εκλογές της 26ης Μαϊου πλησιάζουν και στο Μαξίμου καταστρώνουν τα σχέδια τους για την καλύτερη δυνατή καμπάνια. Μπορεί ο πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα να δέχεται εισηγήσεις για εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές αλλά ο ίδιος επιμένει ότι η κυβέρνηση για πολλούς λόγους πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει την Βουλή

για διενέργεια εκλογών έως τις 4 Μαϊου ωστόσο το ενδεχόμενο έκπληξης δεν θεωρείται πιθανόν. Θεωρεί ότι η χώρα πέρασε τα δύσκολα και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ καλύτεροι από τους προηγούμενους. Ακόμα και η έκθεση του ΔΝΤ που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρεί δεδομένη την υπερκάλυψη του πλεονόσματος 3,5% έως το 2022.

Όπως και να έχει, το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για να γυρίσει το δημοσκοπικό χαρτί είναι η οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν είναι αληθής και ότι οι εκλογές του Μαϊου θα είναι έκπληξη για πολλούς. Οι 120 δόσεις που θα έρθουν στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα ανακουφίσει χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχους ρυθμίζοντας τα χρέη τους.

Το μέτρο αυτό θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη πολύ σημαντικό αλλά για την πλήρη εφαρμογή του θα χρειαστεί χρόνος. Με αυτά τα δεδομένα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν πως η εφαρμογή του μέτρου των 120 δόσεων χρειάζεται κάποιο χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθεί στις τσέπες των νοικοκυριών. Ένα διάστημα 4 μηνών μέχρι τις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη θεωρείται από πολλούς αρκετή.

Επικοινωνιακά θα είναι και μία απάντηση προς την ΝΔ η οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας πως η χώρα δεν έχει φύγει από την επιτροπεία και τα προγράμματα. Ταυτόχρονα, το θετικό πρόσημο της οικονομίας δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από του χρόνου. Το οικονομικό περιβάλλον ευνοεί μία τέτοια εξέλιξη καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αποπληρωμή υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ.

Η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου αλλά και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα που όταν έρθει η στιγμή ο πρωθυπουργός θα τα ρίξει στο τραπέζι ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να συνεχίσει να βρίσκεται «δίπλα στον εργαζόμενο και όχι δίπλα στην ελίτ». Με γεμάτες βαλίτσες λοιπόν θα ανέβει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ειδικότερα εάν τοαποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα