Οι δύο …Ελλάδες των δημοσκοπήσεων δείχνουν εκλογές τον Οκτώβρη

Σχέδιο για εκλογές τον Οκτώβρη σχεδιάζουν σύμβουλοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απομακρύνοντας τις εκλογές από την «επικίνδυνη» Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και αφήνοντας την οικονομία να ανασάνει.

Οι ευρωεκλογές απέχουν περίπου 10 εβδομάδες και μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές είναι

μακρύς και σε αυτόν τον χρόνο η κυβέρνηση καλείται να μαζέψει την διαφορά που έχει διαμορφωθεί με την ΝΔ και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται σίγουροι ότι η διαφορά θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς η κυβέρνηση θα φέρνει στην Βουλή ένα – ένα τα νομοσχέδια που θα ανακουφίζουν χιλιάδες οικογένειες. Νομοσχέδια όπως οι 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το διάδοχο νομικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αυξημένη για μία ακόμα φορά τουριστική περίοδος με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας, τα θετικά νομοσχέδια είναι πιθανό να δώσουν άλλο αέρα και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και θα λειάνουν το έδαφος για εκλογές τον Οκτώβρη. Ειδικότερα εάν στην «χαλαρή ψήφο» των Ευρωεκλογών η απόσταση των δύο κομμάτων είναι διαχειρίσιμη, τότε θεωρείται δεδομένο από πολλούς ότι οι εκλογές του Οκτώβρη θα αποκτήσουν χαρακτήρα θρίλερ.

Θρίλερ μέχρι την …Θεσσαλία

Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε μεγάλα ζητήματα στην κυβέρνηση. Παρόλο που ο πρωθυπουργός ήξερε ότι θα πάθει πολιτική «ζημιά» αποφάσισε όπως τονίζει και ο ίδιος να είναι «μέρος της λύσης».

Όπως γνωρίζουν άπαντες στην κυβέρνηση πάνω από την Λάρισα η κατάσταση δεν είναι τόσο …φιλική για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δημιουργούνται περίπου δύο Ελλάδες. Η μία μέχρι την Λάρισα και δείχνει την διαφορά ΣΥΡΙΖΑΝΔ να είναι μικρή και από κει και πάνω η διαφορά εκτοξεύεται.

Οι Πρέσπες στήνουν εκλογές τον Οκτώβρη

Κάτι που ασφαλώς δεν είναι άσχετο µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και την αρνητική υποδοχή της από τους Έλληνες της βόρειας Ελλάδας.

Επειδή είναι πολύ πιθανό η Συμφωνία των Πρεσπών να καθορίσει τις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη επιθυμία να στηθούν κάλπες σε χρόνο μακριά από την κύρωση της Συμφωνίας. Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να περιοδεύσει το επόμενο διάστημα στην βόρεια Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει στην δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να επικοινωνήσει τα θετικά σημεία των Πρεσπών. Παράλληλα, μετά την παρουσία Τσακαλώτου και Τζανακόπουλου στην βόρεια Ελλάδα, το ίδιο δρομολόγιο θα ακολουθήσει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφια στην Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα