ΟΑΕΔ: «Βγάζουν στο σφυρί σπίτια του ΟΕΚ» καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν τους τελευταίους μήνες τα σπίτια του ΟΕΚ σύμφωνα με καταγγελίες της Αδέσμευτης Φωνής των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Όπως καταγγέλλουν αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμών σπιτιών που αγοράστηκαν με δάνεια ΟΕΚ παρότι έχουν θωρακιστεί από τον Άρειο

Πάγο χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τον ΟΑΕΔ.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε με την απόφαση 570/2015 ότι:

α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και

γ) σε περίπτωση διάθεσης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ακόμη κι αν αυτός παραμείνει έγκυρος ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, η απαγόρευση της κατάσχεσης, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία 10ετία από τη λήψη του δανείου.

Επομένως, για τη δυνατότητα της κατάσχεσης απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου του ΟΕΚ και η πάροδος 10ετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.

Όμως, επειδή σε αρκετούς δανειολήπτες το ποσό του δανείου του ΟΕΚ δεν τους ήταν αρκετό, υποχρεώνονταν να δανειστούν επιπλέον ποσά από τις ιδιωτικές τράπεζες και να αλλάξουν την υποθηκική σειρά με αποτέλεσμα ως πρώτη υποθήκη να έχει μπει η ιδιωτική τράπεζα παρότι το ποσό του δανείου ήταν πολύ μικρότερο. Τους τελευταίους μήνες αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμών σπιτιών που αγοράστηκαν με δάνεια ΟΕΚ παρότι έχουν θωρακιστεί από τον Άρειο Πάγο.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών δανείων από ίδια κεφάλαια μέσω των οποίων διαγράφονται οφειλές κάτω των 6.000, κουρεύεται το 15% του αρχικού ποσού δανεισμού κ.α, λήγουν στις 31.12.2019 και από την δική μας ενημέρωση πάνω από 10.000 δανειολήπτες δεν έχουν κάνει ακόμη καμιά απολύτως αίτηση.

Εάν λοιπόν δεν κάνουν αίτηση τότε ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επομένων έξι μηνών (κεφάλαιο έκτο Υ.Α 52246/3173). Είναι εμφανές όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ότι θα οδηγηθούμε με σιγουριά σε πλειστηριασμούς χιλιάδων σπιτιών του ΟΕΚ επειδή αρκετοί δανειολήπτες δεν έχουν ενημερωθεί.

Σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες από τον ΟΑΕΔ έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας δανειολήπτης που δεν ενημερώθηκε σχετικά με το δικαίωμα του να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να γλιτώσει το σπίτι του από τις κατασχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα