Ο ΣΦΕΕ ζητά την επανεξέταση της φαρμακευτικής πολιτικής - Ανησυχούν οι καρκινοπαθείς

Την άμεση επανεξέταση των μέτρων της νέας φαρμακευτικής πολιτικής και την υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, ζητεί από το υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, (ΣΦΕΕ). Την ίδια ώρα οι Καρκινοπαθείς ανησυχούν για την απόσυρση από τη θετική λίστα φαρμάκων ογκολογικού σκευάσματος

Με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Roche Hellas, να αποσύρει από

τη θετική λίστα φαρμάκων το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, ο ΣΦΕΕ διευκρινίζει, ότι «κάθε εταιρεία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τονίζει ωστόσο, ότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, «έχει επισημάνει επανειλημμένως τους κινδύνου και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ΣΦΕΕ «έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιρειών μελών του και των εργαζομένων τους».

Ανησυχία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου

«Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη ROCHE, είναι σαφώς μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία φοβούμαστε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και ζητά από το υπουργείο Υγείας και την εταιρεία, την άμεση εξεύρεση λύσης «για την, χωρίς καμία καθυστέρηση, συνέχιση χορήγησης της θεραπείας όχι μόνον στους ασθενείς που τη λαμβάνουν ήδη, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απαίτηση, αλλά και σε όσους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας τη χρειασθούν, δεδομένου ότι για τους ασθενείς αυτούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας».

Όπως αναφέρει, δυστυχώς, δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών που θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της ΕΕ που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, εκτιμά όμως ότι είναι περίπου 50 ασθενείς.

Η ΕΛΛΟΚ, με «ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία» παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι «όμηροι σε διελκυνστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΦΕΕΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα