NY Times και Washington Post: Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει σε λειτουργία παρά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Αν και το Ισραήλ παρουσιάζει την επιχείρηση ως «επιτυχημένο προληπτικό πλήγμα», διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα: να σπρώξει την Τεχεράνη σε ακόμη πιο επιθετική πυρηνική πρόοδο και να καταργήσει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου.
Παρά τη μαζική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, οι βασικές υποδομές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος φαίνεται να έχουν μείνει σχεδόν αλώβητες. Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post υπογραμμίζουν ότι, παρά την ένταση και τον συντονισμό των επιθέσεων, ο πυρήνας του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου παραμένει λειτουργικός.
Η επιχείρηση, με την ονομασία «Operation Rising Lion», βασίστηκε σε πολυετή σχεδιασμό και εξαπολύθηκε αιφνιδιαστικά με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών F-35, drones και μονάδων της Μοσάντ. Στόχος ήταν περισσότεροι από 100 ιρανικοί στρατιωτικοί και επιστημονικοί στόχοι, μεταξύ αυτών εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κέντρα πυρηνικών ερευνών.
Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, οι νεκροί ξεπερνούν τους 78, περιλαμβάνοντας ανώτατους αξιωματικούς και εξέχοντες επιστήμονες, όπως τον πυρηνικό φυσικό Φερεϊντούν Αμπάσι. Ως αντίποινα, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 150 βαλλιστικούς πυραύλους και 100 drones κατά του Ισραήλ, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές, αλλά οξύνοντας την ένταση.
Παρά τα σοβαρά πλήγματα σε ανθρώπινο δυναμικό και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, οι υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Νατάνζ και Φορντό, θαμμένες έως και 80 μέτρα κάτω από τη γη, δεν φαίνεται να υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Οι κυριότερες απώλειες εντοπίζονται σε επιφανειακές υποδομές και βοηθητικά εργαστήρια.
Η επιλογή του Ιράν να προστατεύσει τις στρατηγικές του εγκαταστάσεις υπόγεια φαίνεται να αποδείχθηκε κρίσιμη, καθώς διατήρησε ανέπαφη την τεχνολογική του ικανότητα για συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου.
Αν και το Ισραήλ παρουσιάζει την επιχείρηση ως «επιτυχημένο προληπτικό πλήγμα», διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα: να σπρώξει την Τεχεράνη σε ακόμη πιο επιθετική πυρηνική πρόοδο, να καταργήσει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου και να πυροδοτήσει νέες εστίες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενη διπλωματική πίεση, καθώς οι συνομιλίες με το Ιράν παραμένουν «παγωμένες», ενώ κράτη του Κόλπου εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρείας ανάφλεξης.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Ιράν θα επιλέξει να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα ως απάντηση ή αν θα ακολουθήσει άλλες μορφές αντίδρασης. Όπως και να έχει, η υπόγεια φύση των εγκαταστάσεων και η αποκεντρωμένη τεχνογνωσία της Τεχεράνης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε απόπειρα οριστικής εξουδετέρωσης του προγράμματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά τις σοβαρές απώλειες και τη στρατιωτική ένταση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει ενεργό, διατηρώντας μια γεωπολιτική ισορροπία ιδιαίτερα εύθραυστη και απρόβλεπτη.
#ΙΣΡΑΗΛ #ΙΡΑΝ #ΕΠΙΘΕΣΗ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΡΑΝΙΟ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΟ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τρομακτική προειδοποίηση Πούτιν: «H Ρωσία έχει, οι ΗΠΑ έχουν, η Ευρώπη όχι»
- Νέα μηνιαία επιβάρυνση 3,50€/POS – Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου
- Κατερίνα Γιουλάκη: Εγινε η κηδεία σε στενό οικογενειακό κύκλο - Τι αποκάλυψε ο Μάκης Δελαπόρτας
- Θεσσαλονίκη: Κατέληξε 46χρονη αστυνομικός - Είχε παρασυρθεί από φορτηγάκι στη Χαλκιδική
- Ο Άρης Καβατζίκης για το πρόωρο τέλος του «Πάμε Δανάη»: Υπέφερα στο πάρτι που έγινε στο τέλος της
- Το Ιράν προειδοποιεί ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία
- Παράσυρση δύο πεζών στο κέντρο της Αθήνας
- Θεσσαλονίκη: Σοκάρει σοβαρό επεισόδιο με ξύλο στο κέντρο – Ψάχνουν 6 νεαρές
- 1987: Η στιγμή που κανείς στην Ελλάδα δεν θα ξεχάσει - O πολύ εύστοχος στίχος από τους Locomondo
- Συνεχίζεται o κύκλος έντασης στη Μ. Ανατολή: «Ο δρόμος προς την Τεχεράνη άνοιξε», λέει το Ισραήλ – Για 60 νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις κάνει λόγο το Ιράν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ορατοί από Κύπρο και Λίβανο οι ιρανικοί πύραυλοι κατά του Ισραήλ (Βίντεο)
- 8 τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά και να «ζήσετε περισσότερο»
- Μόλις 30 λεπτά προπόνησης με βάρη αρκούν για μυϊκή ενδυνάμωση, λένε οι επιστήμονες
- Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε αριθμό drones που εξαπολύθηκαν εναντίον της χώρας
- Ισραήλ: Τουλάχιστον 3 νεκροί από τις επιθέσεις του Ιράν, δεκάδες τραυματίες
- Νέος ΚΟΚ: Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους παραβαίνουν τα όρια ταχύτητας - Τι θα ισχύει
- Νέο σύστημα ρύθμισης φορολογικών οφειλών με βάση το οικονομικό προφίλ των οφειλετών
- Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι με εκδηλώσεις στις καταπράσινες «οάσεις» της Αθήνας
- Προσωπικός αριθμός: 337.000 πολίτες τον έχουν εκδώσει - Εντοπίστηκαν 96.000 «διαφορές»
- Θρυλικό και σούπερ δεκάρι στην Interwetten!
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- NY Times και Washington Post: Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει σε λειτουργία παρά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Νέο σύστημα ρύθμισης φορολογικών οφειλών με βάση το οικονομικό προφίλ των οφειλετών
- Κικίλιας για σύρραξη Ισραήλ-Ιράν: «Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων μας στην περιοχή»
- ΚΝΕ για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Οι φοιτητές θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές»
- Ορατοί από Κύπρο και Λίβανο οι ιρανικοί πύραυλοι κατά του Ισραήλ (Βίντεο)
- Νέος ΚΟΚ: Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους παραβαίνουν τα όρια ταχύτητας - Τι θα ισχύει
- Ισραήλ: Τουλάχιστον 3 νεκροί από τις επιθέσεις του Ιράν, δεκάδες τραυματίες
- Θρυλικό και σούπερ δεκάρι στην Interwetten!
- Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη
- Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι με εκδηλώσεις στις καταπράσινες «οάσεις» της Αθήνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκοσμίως ανύπαρκτος ο Μητσοτάκης
- Έλλη Κοκκίνου: «∆εν έχω κανέναν λόγο να κάνω κι άλλο γάµο»
- Θύμιος Γεωργόπουλος – Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα έκλεισε τον κύκλο του, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο για νέο φορέα
- Ν. Αιγαίο: Έντεκα συλλήψεις οδηγών χωρίς δίπλωμα
- Το Ιράν επιβεβαίωσε περιορισμένη ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό
- Χαλκιδική: Κατέληξε η 46χρονη αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγό
- ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΣτΕ για μη κρατικά ΑΕΙ: Οφείλουμε να προστατεύσουμε το άρθρο 16
- Πέθανε και η Κατερίνα Γιουλάκη: Οι 17 ηθοποιοί του «Κωνσταντίνου και Ελένης» που έχουν φύγει από τη ζωή
- Ο Ανδρέας Ζαγκλής εκλέχθηκε μέλος του συμβουλίου της ASOI