Νίμιτς: Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια - Το πλαίσιο συμφωνίας που κατέθεσαν τα Σκόπια

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηαν σήμερα στο Σούνιο παρουσία του κ. Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Είναι προς το παρόν άγνωστο, αν ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη βουλή την συμφωνία ή θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να κατατεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αν καταλήξουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ως προς την ονομασία εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας , αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της.

Η Αθήνα όμως, θέλει διασφαλίσεις ότι στους 24 μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία.

Keywords