Νέο δεύτερο επεισόδιο στα Ίμια: 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία γύρω από τα Ίμια

Και δεύτερο επεισόδιο σήμερα στα Ίμια με 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία, μετά τις δηλώσεις και τη συνεδρίαση του κόμματος Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Δύο ελληνικά ταχύπλοα, με ένοπλους Έλληνες στρατιώτες, έφυγαν από τη Λέρο και πήγαν στην Κω στις 14:45, περνώντας σχεδόν 1 μίλι από τα Ίμια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Στο εν λόγω

άρθρο τονίζεται ότι η Ευρώπη διάλεξε πλευρά, παραθέτοντας δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κος Σχοινάς ανέφερε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό σκάφος που εμβόλισε η Τουρκική ακταιωρός ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το χρονικό του επεισοδίου

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Στα Ίμια το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές. Το περιστατικό έγινε ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε.Όμως το επεισόδιο με τον εμβολισμό δεν ήταν το μοναδικό.

Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή. Οι Τούρκοι που παλαιότερα δεν “ξεμύτιζαν” στο Αιγαίο, ,μόλις ο ήλιος έδυε, τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζονται νύχτα στο Αιγαίο, θέλοντας να να δοκιμάσουν αντανακλαστικά και αντιδράσεις.

Σε συνδυασμό με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο Αρχηγό Ακάρ, αλλά και γενικότερα από το κλίμα που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, από τη πλευρά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων

Διαβάστε την ανακοίνωση του λιμενικού:

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, προχώρησε χθες λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα η τουρκική ακταιωρός, που πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) "090" του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το λιμενικό σώμα και προσθέτει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μέλους του πληρώματος. Το σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε στη Λέρο για επιθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταπλεύσει για τον Πειραιά προκειμένου να οδηγηθεί σε ναυπηγείο στην Αττική

Keywords
Τυχαία Θέματα