Νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πρώτη μέρα στη δουλειά - Για τι καίγονται σε δέκα υπουργεία

Μεγάλη ήταν η σημερινή μέρα για τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των υπουργών και στη συνέχεια ακολούθησαν οι παραδόσεις-παραλαβές των υπουργείων. 

Οι νέοι υπουργοί παρέλαβαν από τους απερχόμενους τα υπουργεία και έδωσαν μια μικρή γεύση από τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Έτσι, φαίνεται ότι από σήμερα κιόλας τα νέα

μέλη της κυβέρνησης σηκώνουν τα... μανίκια πιάνοντας αμέσως δουλειά στα χαρτοφυλάκιά τους, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές.

Προσερχόμενοι στην ορκωμοσία, οι υπουργοί άλλωστε έδωσαν έμφαση στην ταχύτητα, την δουλειά και την αποτελεσματικότητα.

Από τη νευραλγική θέση του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. «Θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου».

«Θα επιδιώξουμε δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις». «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη σημείωσε ότι στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μας πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι "ποτέ πια ξανά Μάτι". Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς». Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

Ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής δήλωσε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδειξούμε τους μικρούς ήρωες, γιατρους νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επικεντρό της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

Θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία γαι τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ, ενώ ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει». 

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης έθεσε ως προτεραιότητα την διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών.

Νέο εκλογικό νόμο, με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΣ.

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση για το κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια παράδοσης παραλαβής.

Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε για την ανάγκη συναινέσεων στον χώρο της παιδείας και είπε ότι θα επιδιώξει ταχύτητα στις αποφάσεις της χωρίς όμως να αιφνιδιάσει κανέναν. Σχετικά με το θέμα των θρησκευμάτων κάλεσε ιεράρχες, ιεροδιδασκάλους και συνεργαζόμενους φορείς σε ένα ανοικτό διάλογο με το υπουργείο. Συνεργασία ζήτησε και από τους επαγγελματικούς φορείς κι ενώσεις σχετιζόμενες με το υπουργειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα