ΝΔ: «Στο τραπέζι» η πρόταση μομφής - Στόχος να μπλοκαριστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής με σκοπό να βάλει τον τελευταίο σκόπελο στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΝΔ μάλιστα καλεί τον κάθε βουλευτή να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως ανεξάρτητα από το αν περάσει ή απορριφθεί από τη Βουλή, το κόμμα της ΝΔ θα έχει ενισχύσει το κύρος

του δείχνοντας στον λαό πως εμμένει σταθερό στις απόψεις του και κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία την οποία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών όπως και η ίδια η ΝΔ θεωρούν επιζήμια.

Η διαδικασία της πρόταση μομφής

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές). Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Keywords
Τυχαία Θέματα