Μητσοτάκης σε Εconomist για ελληνοτουρκικά: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε στη Χάγη

Διαδικτυακή συζήτηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin, στην οποία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ώρα να δοθεί μια καλή ευκαιρία στη διπλωματία, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διένεξη με επίκεντρο τους φυσικούς πόρους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, όπου ο κ. Μητσοτάκης

ρωτήθηκε αν έχει συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές τονίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί όπου σταμάτησε το 2016. Επανέλαβε δε ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία να παραπεμφθεί υπό προϋποθέσεις στο διεθνές δικαστήριο. 

Επίσης, επεσήμανε ότι το πρόβλημα που προκύπτει από τη στάση της Τουρκίας δεν είναι απλώς ελληνικό πρόβλημα, αλλά έχει και ευρωπαϊκές προεκτάσεις και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα».

Τέλος, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση πράγματι βλέπω ένα "παράθυρο ευκαιρίας" και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα